KOMMENTARER

Alle skal hjem

Vi får håpe at vi har pårørende som er der for å tørke oss bak

Alderdom har ikke noe med verdighet og respekt å gjøre.

SPIS OG DRIKK: Eldre- og folkeminister Sylvi Listhaug treffer beboere, pårørende og ansatte på Hobøl Bo- og behandlingssenter.
F.h.: Solveig Nilsen, Sylvi Listhaug, Britt Alsos, Marta Belck Olsen, Borghild Nilsen, Aase Solli og Annie Nålsund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SPIS OG DRIKK: Eldre- og folkeminister Sylvi Listhaug treffer beboere, pårørende og ansatte på Hobøl Bo- og behandlingssenter. F.h.: Solveig Nilsen, Sylvi Listhaug, Britt Alsos, Marta Belck Olsen, Borghild Nilsen, Aase Solli og Annie Nålsund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alle som har hatt gamle og syke foreldre vet at eldreomsorgen er et system som ikke fungerer. Politikere erkjenner det som regel først når de selv blir pårørende og oppdager at situasjonen er akkurat så opprørende, frustrerende og tidkrevende som pårørende før dem har fortalt om. Da blir festtalene straks mer insisterende og personlige: Slik kan vi ikke ha det!

Eldreminister Sylvi Listhaug kommer til å si at eldre fortjener å bli behandlet med respekt og verdighet. Det er ingen som mener det motsatte, men det vil høres slik ut. Honnørordene sitter løst i alle partier. De er gratis.

Når Dagbladet i dag starter en ny serie om problemene i eldreomsorgen, er det i håp om å ta debatten et skritt forbi disse uforpliktende sjablongene. For mange vil historiene i serien være gjenkjennelige. Jeg har mine egne fra da foreldrene mine døde for noen år sida på henholdsvis sykehjem og helsehus; det siste en relativt ny konstruksjon som var ment å være en mellomstasjon mellom sykehus og hjem, men som for altfor mange for tidlig utskrevne pasienter betyr slutten på livet.

Løsningen er ikke bare mer ressurser og flere hender, selv om vi vet det trengs i flere ledd, og som gjerne er det politikerne lover i valgkamper. Det må tenkes nytt, ikke lappes på det gamle. Ikke minst må vi bli flinkere til å sortere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer