Vi feller ingen dommer over kjønnsuttrykk

I «Hjernevask» feilrepresenteres Agnes Bolsø.

STÅR FRAM I «HJERNEVASK»: «Viktor» ble født med usikkert kjønn. Da han var 6 måneder valgte legene å gjøre han til jente, men hele livet har han følt seg som gutt. Helsevesenet bør vente før de definerer små barn, mener innleggsforfatterne. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
STÅR FRAM I «HJERNEVASK»: «Viktor» ble født med usikkert kjønn. Da han var 6 måneder valgte legene å gjøre han til jente, men hele livet har han følt seg som gutt. Helsevesenet bør vente før de definerer små barn, mener innleggsforfatterne. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||KJØNNSIDENTITET: I gårsdagens siste episode av programmet «Hjernevask» feilrepresenteres sosiolog og kjønnsforsker Agnes Bolsøs syn på kjønnskorrigerende behandling, samtidig som det norske helsevesenets behandling av intersexbarn idealiseres. Derfor vil vi redegjøre for vårt og Agnes Bolsøs faktiske syn på den problematiske behandlingen av intersexbarn og transpersoner i det norske helsevesenet.

ET BARN KOMMER til verden, med uklare kjønnskarakteristika. Hva bør gjøres? I programmet Hjernevask presenteres vi for den løsningen som i dag foretrekkes i det norske helsevesenet: Kjønnskorrigerende kirurgi og behandling, basert på en medisinsk vurdering av hvilken kjønnsidentitet barnet sannsynligvis kommer til å utvikle. Gjennom et case ble tv-seere fortalt hvor forferdelig galt dette kan gå, om det kjønnet som konstrueres blir «feil» i forhold til barnets identitetsutvikling.

Vårt standpunkt er enkelt: vent! Vent til barnet har utviklet en preferanse for hvordan det ønsker å leve i forhold til sitt kjønn, før en foretar et nær uopprettelig kirurgisk innegrep. Ideelt sett skulle det ha vært en mulighet at disse barna vokste opp med den kroppen de ble født med uten å oppleve et behov for å endre på den. Det er en svakhet ved vårt samfunn at dette i så vidt liten grad er en sosial mulighet i dag. Medisineren Trond Diseth mener at han etter hvert har så sikre indisier på hvilket kjønn barnet vil utvikle at han med rimelig trygghet kirurgisk kan konstruere et kjønn på intersex-barna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer