Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi finner nok en avklaring

Åsne Seierstad lar seg ikke forstyrre av bråket fra bokhandleren i Kabul. Hun føler at kritikken ikke har rammet henne som journalist og forfatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åsne Seierstad er i ferd med å avslutte reportasjeboka «Hundre og én dag», der hun skriver om egne erfaringer som krigsreporter i Bagdad.

- Det har ikke vært noe mer kontakt mellom meg og Shah Mohammad, og jeg har brukt dagen på min neste bok, sier Åsne Seierstad til Dagbladet. Hun er i innspurten på boka, men har de siste dagene fått mange spørsmål angående sitt forhold til den kjente bokhandleren i Kabul, Shah Mohammad. Han hevder at Åsne har satt hans families liv i fare ved å skrive om intime detaljer og familiehemmelighetene deres.

Åsne tar kritikken med fatning.

- Generelt har det meste av kritikken vært saklig, men det er jo småting innimellom. Jeg har ikke fått så mye kritikk tatt i betraktning av den framtredende rollen jeg har hatt, sier Seierstad.

Tilbyr rettigheter

Shah Mohammad har sagt at han gjerne vil komme til Norge for å ordne opp.

- Jeg tror nok vi finner en avklaring. Vi må snakke sammen, enten vi møtes eller prater på telefon, sier hun. Hva som kommer til å skje, og hvilke krav Shah Mohammad eventuelt har kommet med, vil hun ikke snakke om.

Seierstad skal ha tilbudt bokhandleren salgsrettigheter for en redigert afghansk versjon av boka hennes, og i tillegg salgsinntektene fra den. Hun skal også ha tilbudt bokhandleren å fjerne de deler av boka som han fant støtende i en oversettelse på de afghanske språkene. Men Shah Mohammad er likevel ikke fornøyd.

- Det kan fungere og det kan være med på å redusere gnisningene mellom oss, men det holder ikke fullt ut, sa Shah Mohammad da TV2 Nettavisens lesere stilte ham spørsmål i går.

Penger er ikke tema

Seierstad sier at penger aldri har vært noe tema i samtalene med bokhandleren. Om det har vært sårende å få slik kritikk fra mannen hun bodde hos i Afghanistan, og som hun hadde et tillitsforhold til, vil ikke Åsne Seierstad si noe om.

- Hva jeg føler er helt uinteressant, sier hun.

Bokhandleren fra Kabul sier at han selv vil skrive ei bok. Han planlegger en tur til Europa, inkludert Norge, og vil deretter skrive om både Åsne Seierstad og andre journalister, sier han til TV2 Nettavisen.