- Vi forsto ikke at dette var ment som et humoristisk stunt

Audun Lysbakken lurt trill rundt av «iransk TV-team».

(Dagbladet): I dag slapp NRK sin nyeste valgsatsning - en nett-tv-serie litt utenom det vanlige.

I humorserien «Tekon Bekon» følger vi den iranske TV-journalisten «Bijan», som kommer til Norge for å dekke valget.

Tuller med Audun Lysbakken En ny episode av serien blir sluppet på nrk.no hver dag fra fredag til og med mandag, og skal ta for seg ulike sider ved det norske demokratiet.

Episoden som ble sluppet i dag omhandler den norske mannsrollen, der blant andre SVs partileder Audun Lysbakken blir møtt med noen av holdningene til den iranske reporteren.

I det Lysbakken kommer ut fra en bygning sammen med en av SVs rådgivere, står den iranske TV-reporteren og venter på ham utenfor for å stille ham spørsmål om det norske demokratiet.

- Er det sant at firmaet ditt støttet krigen i Afghanistan og Irak? spør blant annet TV-reporteren Lysbakken.

- Firmaet mitt? Jeg har ikke et firma, svarer han.

- Er det sant at du bombet moskéer for å lage barnehager til feminister? fortsetter reporteren.

 

Da svarer partilederen med at hvis han vil gjøre et intervju så må han legge inn en forespørsel hos SVs kommunikasjonsrådgivere mens han beveger seg bort fra TV-teamet, og blir tydelig irritert.

Parodisk TV-serie «Bijan» spilles av den norsk-iranske komikeren Amir Asgharnejad, som også dekket Melodi Grand Prix-finalen i Asarbadsjan for NRK P3.

 

- Dette er en reise inn i det norske samfunnet sett gjennom Bijans øyne. Når norske TV-reportere dekker valg i land langt vekke syns man det er veldig eksotisk. Her forteller Bijan om det norske demokratiet, med sine ekstremistiske holdninger. Han mener Norge er ødelagt av demokrati, forteller redaksjonssjef for TV og nett-TV i P3 Ung Håkon Moslet, og legger til:
- Men det er ikke bare holdninger henta fra andre land, man kan også finne dem i den norske virkeligheten. Mye av inspirasjonen til karakteren hans er for eksempel henta fra kommentarfelter rundt omkring i norske nettaviser.
Moslet tror SVs partilederen kommer til å ta stuntet med et smil når han forstår at det iranske TV-teamet egentlig var norske komikere.

- Jeg regner med at han synes det er morsomt når han ser sammenhengen, men han er kanskje ikke helt fornøyd med sin egen småarrogante opptreden, sier Moslet.

I en hektisk valginnspurt hadde ikke Lysbakken tid til å se episoden og kommentere innslaget i dag.

Informasjonsleder i SV Tone Foss Aspevoll sier likevel på vegne av partiet at hverken Lysbakken eller rådgiveren han hadde med seg forsto at det var ment som humor.

- Som alle kan se av innslaget forsto vi ikke at dette var ment som et humoristisk stunt, men det får være opp til NRK og seerne å vurdere om dette treffer planken, skriver hun i en e-post til Dagbladet.