VANSKELIG Å FORTELLE:  Jeg tror mange av de yngre tjenestemennene kjenner på det samme som meg. At det er et press på jentene. Spesielt yngre og søte jenter. Men det er vanskelig å fortelle en voksen og erfaren mann, at det han sier eller gjør er ugreit, skriver en ung politimann.
VANSKELIG Å FORTELLE: Jeg tror mange av de yngre tjenestemennene kjenner på det samme som meg. At det er et press på jentene. Spesielt yngre og søte jenter. Men det er vanskelig å fortelle en voksen og erfaren mann, at det han sier eller gjør er ugreit, skriver en ung politimann.Vis mer

Vi fortjener dem kanskje ikke — men vi trenger dem!

Den eneste måten vi kan løse politiets trakasseringsproblemer på er å bli flere jenter.

Meninger

Kjære IT-berte og skribent.

Først vil jeg bare si; du er ikke alene om å vente på kommentarer til de to politikvinnenes innlegg i Dagbladet. Jeg gjør også det. Men jeg tror svarene lar vente på seg fordi det er mange som tenker at noen andre skal skriver. Uansett, nei! Ingen skal tåle trakassering.

Jeg er en gutt som gikk ut av Politihøgskolen i juni i fjor. Jeg er derfor relativt ny i etaten du etterspør innspill fra, men jeg har likevel opplevd denne ukulturen i politiet. La oss ikke stikke det under en stol; den finnes! Jeg har også opplevd trakassering, ikke rundt meg, men rundt mine kvinnelige kolleger.

Politiet er en etat med mange sterke personligheter. Noen ganger er det både bra og nødvendig. Men det kan også ha uheldige konsekvenser. Tidligere var det som kjent veldig mye menn i etaten. Dette har det heldigvis vært en oppmykning på, men man ser fortsatt konturene av hvordan det var. De tidligere kriteriene for å komme inn på Politiskolen tydeliggjorde hva slags personer etaten ønsket, med både krav til avtjent førstegangstjeneste og minstehøyde på 180 cm for gutter. Med det rekrutteringsgrunnlaget fikk man en veldig lik gruppe personer.

Dagens politi har et annet rekrutteringsgrunnlag, en annen sammensetning på skolen og ute på tjenestestedene. Vi er avhengig av å holde liv i den utviklingen, det er derfor vi trenger døtrene dine.

Jeg tror mange av de yngre tjenestemennene kjenner på det samme som meg. At det er et press på jentene. Spesielt yngre og søte jenter. Men det er vanskelig å fortelle en voksen og erfaren mann, at det han sier eller gjør er ugreit. Spesielt i en etat som er så styrt av tjenestetid.

Den eneste måten vi kan løse det på er å bli flere jenter, da blir det enklere for både de som kommer til, og de som allerede er der. Med tre stykker på jobb, der to er kvinner, vil muligheten til å være ugrei begrense seg. Når kvinnen blir personen med tjenestetid, kommer ikke unge gutter, inn i bilen og starter opp en pornofilm for den som fungerer som sjef, den kvelden.

Jeg tror også at mange av de yngre guttene, slenger seg på bølgen fordi det forventes, heller enn at det er noe som er internalisert. Per nå er det vanskelig å ta en gammel gris for en bisetning. Dessverre. Men om et par år, når de store nye kullene kommer ut i jobb, når jentene begynner å få mange år med tjenestetid bak seg og de eldre grisene har forsvunnet, kommer forhåpentligvis denne trakasseringen til å dempe seg. Innen dine døtre kommer seg ut i arbeid håper jeg etaten har utviklet seg til det bedre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.