- Vi forvalter en litterær nasjonalarv

Se de første klippene fra «Mormor & de 8 ungene».

(Dagbladet): - Vi forvalter jo en slags litterær nasjonalarv, sier regissør Lisa Marie Gamlem (37) til Dagbladet.

Til høsten kommer hennes film «Mormor & de 8 ungene» på kino, en musikalfilm basert på Anne Chat. Vestlys kjente og kjære barnebøker.

- Viktig forfatterskap - Hun har vel samme posisjon i Norge som det Astrid Lindgren har i Sverige. Det er et veldig viktig forfatterskap og en stor del av barndommen til mange av oss som vokste opp på 70- og 80-tallet, og jeg tror det finnes en Vestly-bok i nesten hvert eneste hjem i Norge, sier hun.

Filmen, med blant andre Hollywood-aktuelle Ingrid Bolsø Berdal, er løst basert på den første boka i «Mormor og de åtte ungene»-serien, forteller regissøren.

- Når man skal lage musikal er det en del sjangerregler man må følge, og vi har tilpasset historien litt til formen. Men alle som kjenner til bøkene kommer til å kjenne igjen karakterene, sier hun.

Barndomsminner - Hvilket forhold hadde du selv til «Mormor og åtte ungene» da du var liten?  

- Jeg vokste opp på Grünerløkka, og den første «Mormor»-filmen med Anne Cath. Vestly er spilt inn der, så vi som bodde der var veldig stolte av den og kjente igjen gatene vi pleide å gå i. Jeg var veldig liten, men jeg husker det godt, sier Gamlem.

I filmen blir syv år gamle Mona, spilt av Petronella Nygård, og familien hennes overasket av at mormor kommer på besøk etter å ha stukket av fra gamlehjemmet. Sammen legger Mona og Mormor ut på tur i byen for å lete ette familiens stjålne lastebil.

Hele Norges mormor: Ann Cath. Vestly var en av de aller mest folkekjære forfatterne på grunn av sine barnebøker. Her er hun fotografert i anledning 50-årsjubileum for barnetimen for de minste i NRK. Hun døde i 2008.
Foto: Knut Falch / Scan-foto / Scanpix
Hele Norges mormor: Ann Cath. Vestly var en av de aller mest folkekjære forfatterne på grunn av sine barnebøker. Her er hun fotografert i anledning 50-årsjubileum for barnetimen for de minste i NRK. Hun døde i 2008. Foto: Knut Falch / Scan-foto / Scanpix Vis mer

Mormor spilles av Marit Opsahl Grefberg, og manuset til filmen er skrevet av Birgitte Bratseth.

Cannes, Emmy og Sabeltann Lisa Marie Gamlems kortfilm «Kjøttsår» ble i 2011 som eneste nordiske kortfilm plukket ut til det offisielle kortfilmprogrammet under filmfestivalen i Cannes, og hun har også vært Emmy-nominert for tv-serien «Ping Pong» (2008).

Gamlem har også regissert flere episoder av «Lillyhammer», og jobber for tida med den kommende spillefilmen «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama», som ventes å ha premiere høsten 2014.

«Mormor & de 8 ungene» har premiere 16. august i år.

Respekt: Vi forvalter en slags litterær nasjonalarv, sier regissør Lisa Marie Gamlem. Foto: Filmweb
Respekt: Vi forvalter en slags litterær nasjonalarv, sier regissør Lisa Marie Gamlem. Foto: Filmweb Vis mer