FELLESSKAP : Når vi ikke er på jobb trenger vi, og våre familier, også å delta i fellesskapet sammen med dere andre. Det får vi ikke til hvis NRK framstiller oss som levende smittebomber, skriver innsenderne. Foto: Privat
FELLESSKAP : Når vi ikke er på jobb trenger vi, og våre familier, også å delta i fellesskapet sammen med dere andre. Det får vi ikke til hvis NRK framstiller oss som levende smittebomber, skriver innsenderne. Foto: Privat Vis mer

DEBATT

Smittevern i helsetjenesten

Vi framstilles som smittebomber

«Hun der holder vi oss unna» hvisker noen. «Du får ikke komme på besøk». Andre får beskjed om at ungene deres ikke er velkommen som lekevenner, fordi en av foreldrene jobber tett på pasienter med Covid-19.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange var bekymret da coronapasientene ble innlagt på sykehusene. Enkelte dusjet på sykehuset etter vakt. Sokkene ble kastet og alle eiendeler ble spritet før de gikk hjem. Noen flyttet inn på gjesterommet i sitt eget hjem.

Å håndtere en så smittsom sykdom var nytt for mange av oss. Men vi fikk opplæring. Vi simulerte og trente. Både på pasientbehandling og på smittevern. Vi lærte å sette egen sikkerhet først. Ved hjertestans hos pasient må vi ta på beskyttelsesutstyr før vi starter hjertekompresjoner.

Fokuset på egen trygghet, og det faktum at vi klarte å skaffe til veie så godt som tilstrekkelig smittevernutstyr, gjorde at de som i starten var engstelige, fikk senket skuldrene. Men det sosiale stigmaet opplever vi tidvis enda.

STERKE INNTRYKK: Mens mesteparten av Norge er stengt, jobber leger, sykepleiere og alt annet personell på Ullevål sykehus dag og natt. Dette har gjort sterkest inntrykk på dem de siste ukene. Reporter: Marthe Lien. Foto / Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Da er NRK Brennpunkts framstilling i coronadokumentaren uheldig. La oss understreke at dette ikke er noen kritikk av assistenten som portretteres. I dokumentaren framstilles det som om hun har isolert seg fullstendig fordi hun jobber med coronapositive pasienter. Fortellerstemmen sier også «Som sykehusansatt utgjør hun en smittetrussel for oss andre».

Vi kan ikke se at dette utsagnet er korrekt i NRKs framstilling. Tvert imot. FHI skriver at «Ved å følge anbefalte smitteverntiltak, inkludert korrekt bruk av beskyttelsesutstyr, vil risikoen for smitteoverføring til helsepersonell reduseres betydelig.»

Disse tiltakene følger vi i det daglige. Vi behandler alle pasienter med den minste mistanke om corona, som om de faktisk var smittet fram til det motsatte er bevist. Dette gjør oss som jobber på disse spesialavdelingene bedre beskyttet enn våre kollegaer på andre sykehusavdelinger og i kommunehelsetjenesten.

BER OM HJELP: Sykepleieren Sonja Reinert fra Atlanta kommer med en tårevåt oppfordring. Video: Facebook / Sonja Reinert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Folkehelseinstituttet har ikke kommet med noen spesielle retningslinjer eller anbefalinger til oss som er helsepersonell utenfor risikogrupper. Å jobbe med corona vil trolig bli som ett maraton. Selv om samfunnet for øvrig åpnes rolig og forsiktig opp, vil vi i lang tid framover fortsatte å behandle og ta vare på pasienter med mistenkt og påvist smitte.

Når vi ikke er på jobb trenger vi, og våre familier, også å delta i fellesskapet sammen med dere andre. Det får vi ikke til hvis NRK framstiller oss som levende smittebomber.

Signert av: Silje Lie, Mari Aa, Anita Paulsen, Mads Eskesen, Christina Leer, Hanne Fosselie, Christina Jakobsen, Marthe Steene, Lisbeth Haugen, Ida Wennerberg, Lena Aspaker, Hanne Foss, Tone Lindtveit, Rita Arntzen, Janne Birkåsen, Adrian Sakshaug, Karoline Nakken, Ales Vik, Stefan Avila, Elin Skoglund, Ingunn Valbø, Rita Arntzen og Janne Birkåsen, Maja Hareide Holt, Karoline Jonassen, Ingrid Hansen, Grethe Thoner, Janne Birkåsen, Vilde Topstad, Elisabeth Lie og Julie Heddeland

- VIKTIG JOBB: Sykepleierforbundet leder, Lill Sverresdatter Larsen, takker jobben alle sykepleiere gjør under den krevende corona-krisen. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer