Erling Kagge med bok om stillhet

- Vi frykter stillheten fordi vi da må bli bedre kjent med oss selv

Sier Erling Kagge. Han kjente på frykten og skrev bok om stillhet.

JEGEREN: Erling Kagge har brukt halvannet år på å undre seg om stillhet. Det ble det bok av. Foto: NTB Scanpix
JEGEREN: Erling Kagge har brukt halvannet år på å undre seg om stillhet. Det ble det bok av. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det tok tid før Erling Kagge (53) skjønte at han hadde behov for stillhet, og da begynte forleggeren og eventyreren å jakte på den. Etter halvannet år har jakta resultert i 140 sider lærdom med tittel «Stillhet i støyens tid. Gleden ved å stenge verden ute».

Og han er ikke alene om å ønske seg denne kunnskapen.

- Mennesker vil ha stillhet. Det er blitt en trend, men også et dypt og inderlig behov, sier Kagge, og forteller at boka ble solgt til ti land på én uke.

Splitter pine gale

- Vi har glemt hvordan vi skal forholde oss til stillhet. Vi blir urolige hvis det ikke skjer noe, og så finner vi fram mobilen, sjekker nyhetene, sjekker sosiale medier, vi googler, og leter, og leter litt til. Vi er i ferd med å bli splitter pine gale, sier han.

- Jon Fosse snakker om redsel for stillheten fordi stillheten ber om at man skal undre seg. Jeg tror det handler om frykten for å bli bedre kjent med seg selv. Det er lettere å ha fokus på det ytre, mens å få orden mellom øra, er minst like viktig.

Kagge stiller seg tre spørsmål i boka: Hva er stillhet? Hvor er den? Og hvorfor er den viktigere enn noen gang?

Deretter gir han leserne 33 forsøk på svar. Svar basert på egne tanker og erfaringer, og på samtaler med forfattere, gründere, turfolk og kunstnere som Jon Fosse, Elon Musk og Marina Abramović.

Klarer ikke ingenting

- Allerede på 1600-tallet skrev filosofen Blaise Pascal om at mennesker har det til felles at de ikke klarer å sitte stille og gjøre ingenting. «… hele menneskets ulykke har sin kilde i én eneste ting, nemlig at det ikke klarer å holde seg i ro i et rom.» Dette er bare blitt enda mer forsterket. Vi forventer at ting skal skje, og vi forventer respons på det vi gjør.

- Du slår meg ikke som en fyr som sitter mye i ro?

- For oss som liker mye aktivitet, er det bra å være stille. Stillhet er bra for kreativiteten, for å unngå stress og for å få overskudd.

Overveldende

Denne uka drar Erling Kagge til bokmessa i Frankfurt, primært som forlegger, for å bli inspirert og fange opp nye trender. Men også som forfatter med egen bok å selge.

- Det har aldri vært en guttedrøm for meg å bli en internasjonal forfatter, men den enorme interessen for boka, er fantastisk. Rett og slett litt overveldende, sier han.

Viking Penguin har kjøpt de engelske rettighetene for over en million kroner og mener folk vil skrike etter stillhet. Og i en pressemelding sier Miguel Aguilar, forlegger i Penguin Random House i Madrid: «Det blir stadig mer innlysende at støy er et grunnleggende sykdomstegn i moderne samfunn. Stillhet er utvilsomt en del av løsningen på problemet.»

Går etter stillhet

Selv mener Kagge stillheten er blitt viktigere for ham i voksen alder. Og etter å ha forsert fjell og poler, bruker han fortsatt naturen for å finne den.

- Jeg liker å gå og gå i én retning, helt til det blir stille. Og så legger jeg igjen elektronikken hjemme.