FERSKINGERN: Jon Almaas, Anne-Kat. Hærland og Knut
Nærum fikk hard medfart etter «Nytt på nytt»-debuten. Foto: Dagbladet
FERSKINGERN: Jon Almaas, Anne-Kat. Hærland og Knut Nærum fikk hard medfart etter «Nytt på nytt»-debuten. Foto: DagbladetVis mer

Vi ga dem faktisk terning­kast én: «Hold dere unna NRK»

Aldri har vi tatt mer feil.

Tidligere i kveld ble det kjent at Knut Nærum slutter som fast makker til Jon Almaas i «Nytt på nytt».

Etter 16 år og 442 fredagskvelder (riktignok spilt inn på torsdager), er moroa over.

- Jeg har jobbet på kort sikt i 25 år. Nå skal jeg jeg jobbe mer langsiktig. Jeg skal leve et mer stille, mer tilbaketrukket og mindre synlig liv. Jeg har tenkt til å skrive bøker, tegneserier og teater, sier Nærum.

Terningkast 1 Satireprogrammet, som ser på ukas nyheter med et lekent skråblikk, kom på TV-skjermene før de ble flate, høsten 1999.

Det ble ingen braksuksess fra start.

Terningen til Dagbladets anmelder viste bare ett øye.

«Heretter er det bare å holde seg langt unna NRK1 på en sein fredagskveld. Underholdningsavdelingens nye "Nytt på nytt"-satsing må være noe av det mest oppkonstruerte og famlende konseptet som kanalen har sendt på lang tid. Skrekk og gru (...) Hele "Nytt på nytt" bør tas opp til vurdering etter gårsdagens mageplask av en premiere,» skrev Håkon Moslet - som nå jobber i NRK.

Han ba rett og slett ledelsen på Marienlyst revurdere hele konseptet.

«Om vi ante uro etter Jon Almaas' plumpe 9. april-vits helt i børjan, skulle fortsettelsen bli enda verre. Gjetteleken rundt avisoverskrifter, kjente medietryner og hendelser framsto som uforløst, stiv og usedvanlig lite engasjerende. »

- Ville gitt sekser «Det er ingen tvil om at de er to artikulerte fyrer, men som tv-underholdere virker de malplasserte og selvopptatte. Send dem over i NRK P1; de er i alle fall ikke i nærheten av å redde et stillestående studiokonsept.»

Anne Kat. Hærland ble tidlig omtalt som showets stjerne, men heller ikke hun imponerte Moslet.

«For Anne-Kat. Hærland, showets stjerne, må nå tida som talentfull tv-dame erklæres for over. Hun er bare ytterst sjelden morsom og poengtert, og det begynner å bli alvorlig lenge siden man opplevde direkte lykke ved å se henne på skjermen.»

Da Dagbladet snakket med Moslet i forbindelse med programmets 15-årsjubileum for et år siden, innrømmer han at han var for raskt i avtrekkeren.

- Jeg står for anmeldelsen som nå nesten er blitt like berømt som programmet selv. Men jeg tok så klart veldig feil. Som anmelder blir du litt sta, det tok i hvertfall et halvt år før jeg firte på meningen min, jeg var nok litt tøff i trynet da, innrømmer han.

Og hva ville han gitt dem i dag?

- Nå ville jeg gitt det en klar sekser.