GÅR I SOLIDARITET: I dag går paraden til Europride/Skeive Dager av stabelen i Oslo. - Når vi går i paraden i dag, går vi i solidaritet med alle skeive som ikke lever i et land hvor de føler seg trygge nok til å kunne gå i gata og feire den de er, skriver kronikkforfatterne. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GÅR I SOLIDARITET: I dag går paraden til Europride/Skeive Dager av stabelen i Oslo. - Når vi går i paraden i dag, går vi i solidaritet med alle skeive som ikke lever i et land hvor de føler seg trygge nok til å kunne gå i gata og feire den de er, skriver kronikkforfatterne. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Vi går for de som ikke kan

Mange land har en lang vei å gå før skeive kan nyte av de frihetene vi har i Norge.

Meninger

Se for deg at du går forbi spikersuppa i sentrum av Oslo, og rundt hele parken er det plassert 2 meter høye gjerder og politimenn med tre meters mellomrom. Utenfor inngangen står det to busser med opprørspoliti, og alle som skal inn sjekkes for våpen. Hvem og hva skjer innenfor?  

I Riga forrige uke gikk Europride av stabelen, og mens vi i Oslo krangler om mengden bare mager og glitter i paraden ble vi i Riga oppfordret til å ha på sko vi kunne løpe i i tilfelle demonstranter angrep oss. For 10 år siden hadde Riga sin første pride, hvor 17 paradedeltagere måtte bli politibeskyttet mot 2000 motdemonstranter. At de forrige helg hadde sin første Europride som første tidligere sovjetstat er et stort steg fremover for den skeive bevegelsen, uten at det var vanskelig å se at det fortsatt er en lang vei å gå før landets skeive kan nyte av de frihetene vi har i Norge.  

Vi var i Riga og deltok i paraden. For oss ble det et sterkt øyeblikk. Man blir takknemlig for at man bor i et land som Norge hvor det er ganske fint å være en seksuell minoritet eller en kjønnsminoritet, selv om det også her finnes utfordringer.  

I Oslo går Pride paraden av stabelen i dag, og da slipper vi å gå med opprørspoliti som passer på oss. I stedet for går politiet sammen med oss i sin egen paradeseksjon. I år er temaet for paraden kjønnsmangfold, og de fleste som går i paraden vil kunne kle seg slik vi vil uten å vente seg represalier. I Riga fikk vi beskjed om å tone ned fremtreden vår, ikke gå i høye hæler og ikke ha løst hår i tilfelle demonstranter angrep. I Oslo skal vi feire at vi ikke trenger det ved å gå i det vi ønsker, fordi vi kan.
 
Når vi går i paraden i dag, går vi i solidaritet med alle skeive som ikke lever i et land hvor de føler seg trygge nok til å kunne gå i gata og feire den de er. Det inkluderer Norge, og vi går også for alle dem i Norge som ikke føler seg trygge nok til å delta. Ved å delta, vise mangfold, støtte den skeive bevegelsen og vise hvor mange vi er viser vi de unge at det er greit å være seg selv. For å representere den skeive bevegelsen skal vi ha med oss gutta i bamseklubben i bar overkropp som danser til «it`s raining men», og drag-queens i høye hæler og stort hår. Men det er minst like viktig at de som ikke ønsker å gå i glitter også er med i toget. For at paraden skal representere hele spekteret av den skeive bevegelsen, må så mange som mulig gå.  

Vi skal først og fremst gå for de som ikke kan gå i en parade, som frykter for sin trygghet på hjemmebane skulle de dratt frem et prideflagg i gatene der de føler seg hjemme. Vi skal også  gå for å øke synligheten til den skeive befolkningen. Vi skal gå for å vise politiske budskap. Vi skal gå fordi det er en feiring av alt vi har fått til, og alt vi sammen skal få til fremover. I Norge - og i resten av verden.