Vi går ikke sultne fra bordet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEDELSEN I NORGES

Naturvernforbund fremfører i Dagbladet den 28. mars en påstand om at oljeselskapene oppfører seg som små barn som skriker etter dessert før vi er kommet halvveis i måltidet. Omgjort til ressursforvaltning mener Naturvernforbundet at vi ber om nye utbyggingsoppgaver før vi har tatt ut halvparten av de olje- og gassfeltene vi forlater. Jeg er helt enig med Naturvernforbundet i at det er en uskikk og dårlig ressursforvaltning å gå fra bordet med halvdelen av maten igjen på tallerkenen. Men jeg kan love Naturvernforbundet en ting: Vi kommer ikke til å gå fra bordet før vi har slikket tallerkenen ren.

Norges korte og svært innholdsrike historie som olje- og gassnasjon har heldigvis vært preget av at teknologiens grenser stadig er blitt flyttet. Det har ført til at utvinningsgraden i feltene har økt.

I år er det 25 år siden produksjonen på Statfjord startet. Da Stortinget besluttet at feltet skulle bygges var utgangspunktet at litt under halvparten av reservene kunne utvinnes. Basert på dette ville produksjonen på Statfjord være avsluttet midt på 1990-tallet. Vi er veldig tilfredse med og stolte over at produksjonen på Statfjord fortsatt pågår. Vi produserer riktignok ikke like mye som i gullalderen på 1980-tallet, men vi har nå tatt ut over 60 prosent av de tilstedeværende oljereservene, og har ikke tenkt å gi oss før den siste mulige oljedråpen er presset ut. Vårt mål er å kunne produsere olje fra Statfjord i 20 år til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.