TAPTE: Arve Juritzen tapte i retten i saken mot Reitangruppen. Foto: Nina Hansen
TAPTE: Arve Juritzen tapte i retten i saken mot Reitangruppen. Foto: Nina HansenVis mer

- Vi går konkurs hvis dommen blir stående

Juritzen tapte i retten - må betale 6,5 mill.

(Dagbladet): - Vi har vært klare på dette hele tiden: Hvis Reitan vinner, slår de oss konkurs. Vi har ikke disse pengene, sier Arve Juritzen til Dagbladet.

I 2006 startet samarbeidet mellom Reitangruppen og Juritzen Forlag. Samarbeidet skulle gi «bøker til folket» gjennom salg av bøker i kiosker og dagligvarebutikker.

I januar ble det klart at Reitangruppens tidligere bokdistribusjonssystem Interpress har saksøkt Juritzen forlag med krav om millionbeløp.

I dag falt dommen i Juritzen-Reitan-saken, hvor partene krangler om retur av nesten 100 000 Juritzen-bøker. Interpress får medhold i sine krav, og Juritzen Forlag må betale Interpress Norge 6,5 mill, skriver bok365.no.

- Kroken på døra
- De har visst helt fra de gikk til søksmål, at vi ville gå konkurs dersom de vinner. I forhandlinger har vi tilbudt dem 1,5 millioner kroner. Nå får de ingenting. Det er merkelig at de ønsker dette, sier Juritzen til Dagbladet.

- Betyr det kroken på døra for forlaget, hvis dommen blir stående?

- Ja.

Hvorvidt de vil anke dommen, er ikke avgjort ennå. Juritzen forteller at han nå vil gå gjennom dommen med en advokat.

- Ankefristen er to uker, så vi skal nok bruke den tiden til å bestemme oss, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan har de ansatte i forlaget mottatt nyheten i dag?

- Vi har snakket om dette, og vært forberedt på at det kunne gå den veien. Men jeg synes denne dommen er veldig merkelig, sier Juritzen.

Tilbudet om forlik står fortsatt
Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience, sier imidlertid at de ikke har noe ønske om å slå Juritzen konkurs. Derfor opprettholder de sitt opprinnelige tilbud om forlik.

- Vi er glade for at vi har fått medhold, selv om vi selvsagt helst skulle vært denne saken foruten, sier Håvik til Dagbladet.

- Vi har tidligere gitt Juritzen tilbud om et oppgjør på to millioner kroner, betalt over tre år. Nå er han dømt til å betale 6,5 millioner kroner pluss saksomkostninger på to uker. Vi har absolutt ikke noe ønske om at Juritzen skal gå konkurs, derfor står vårt tidligere tilbud ved lag, sier Håvik.

Krangler om bokretur
I 2014 avviklet Interpress sin distribusjon. Samme år hadde selskapet kjøpt bøker for 15 millioner kroner av Juritzen Forlag, men ifølge forelegger Arve Juritzen, ble bare 3 prosent av bøkene solgt.

Striden i retten har stått om returen og oppgjøret for de usolgte bøkene. Juritzen forlag mener dette har påført forlaget store tap.

Omtrent halvparten av de tilbakesendte bøkene er allerede gjort opp for, men Juritzen har nektet å ta tilbake de siste 95 000 bøkene som ble kjøpt for til sammen 6,5 millioner kroner.

Juritzen mener at motparten bare har lagt fram bevis for halvparten av kravet sitt, men de har likevel fått fullt medhold.

- Dessuten har dommeren gitt dem medhold i at de skal få oppgjøret i kontanter, og ikke i bøker, slik vanlig praksis har vært. Dette er bare synsing, det er ingen juridiske betenkninger knyttet opp til dette, sier Juritzen til Dagbladet.

Interpress' advokat Øystein Myre Bremset er fornøyd med dommen.

- Vi oppfatter dommen som velskrevet og velbegrunnet. Retten har ikke gitt uttrykk for tvil, og vi oppfatter heller ikke at saken reiser noen tvilsomme spørsmål, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Arve Juritzen mener Reitangruppen bare har lagt fram dokumentasjon på femti prosent av kravet. Hva mener dere om dette?

- Dette argumenterte Juritzen for også i retten. Som det fremgår av dommen, var dommeren uenig med Juritzen, skriver Myre Bremset.

Mener det er slutten for forlaget
Hvis forlaget går tapende ut av rettssaken, har Arve Juritzen selv sagt at det betyr kroken på døra for forlaget.

- Vi har allerede gitt Reitan 8.5 millioner, vi har ikke ytterligere  6,5 millioner, så hvis vi taper denne rettssaken må vi legge ned. Mens Norgesgruppen og Coop trapper opp sin satsing på bøker og stadig selger mer, gir Reitan opp kulturarven de fikk med da de kjøpte Narvesen. Det forundrer meg at Reitan ikke ser verdien i bøker og satser slik deres konkurrenter gjør, sa Jurtizen til Dagbladet.

Arve Juritzen valgte å føre rettsaken selv, uten advokat.

I dag kom dommen.

Domsslutningen Oslo tingrett har kommet frem til følgende domsslutning:

1. Juritzen Forlag AS dømmes til å betale til Interpress Norge AS 6 525 875 — seksmillioner femhundreogtjuefemtusen åttehundreogsyttifem — kroner mot retur av bøkene opplistet i lagerstatus per 05.05.2015, dok nr 1 bilag 15. Oppfyllelsesfristen er 2 — to — uker fra dommens forkynnelse.

2. Juritzen Forlag AS dømmes til å betale sakskostnader til Interpress Norge AS med 185 800 — etthndreogåttifemtusen åttehundre — kroner. Betalingsfristen er 2 — to — uker fra dommens forkynnelse.

Så fremt saken ankes, vil dette altså koste Jurizen 6,7 mill. kroner

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram