IKKE ABSURD: SÅ absurd er det ikke om byrådet «bare» øker bevilgningene fra de borgerlige med 200 000 og ikke 325 000. Men jeg synes i grunn JURK fortjener mer penger, så jeg er enig i konklusjonen, om ikke retorikken, skriver Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
IKKE ABSURD: SÅ absurd er det ikke om byrådet «bare» øker bevilgningene fra de borgerlige med 200 000 og ikke 325 000. Men jeg synes i grunn JURK fortjener mer penger, så jeg er enig i konklusjonen, om ikke retorikken, skriver Eivind Trædal. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Vi gir ikke faen i kvinner

Man kan lure på hvor mye penger det hadde blitt for JURK og andre viktige tiltak på Helse- og sosialfeltet hvis de borgerlige hadde hatt flertall.

Meninger

Det er mange gode tiltak som får kommunal støtte, og et av dem er JURK – Juridisk rådgivning for kvinner. De gjør en uvurderlig jobb for å tilby fri rettshjelp til kvinner i en utsatt situasjon.

Spaltist

Eivind Trædal

representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Derfor er jeg glad for at JURK har fått massiv økning i støtte under det rødgrønne byrådet. Faktisk har de hatt en økning på 72 prosent på tre år! 2015 ga kommunen JURK 450 000 i støtte. I år er støtten på 775 000.

I fjor foreslo byrådet i utgangspunktet at JURK skulle få 650 000 kroner, noe som var samme nivå som året før. Oslo bystyre, som har siste ord, bestemte at JURK skulle få mer i støtte – 775 000 kroner.

I år foreslår byråden for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (Ap) igjen 650 000 i støtte. Dette kan så klart endres av oss som sitter i bystyret. Selv synes jeg det er bra om vi kan finne enda mer penger til dette tiltaket. Rettshjelp for kvinner er ekstremt viktig, og JURK gjør en heltemodig innsats med få midler.

Kommunal støtte er ekstra viktig når regjeringen gang på gang har foreslått drastiske kutt i rettshjelpen.

Samtidig synes jeg reaksjonene er ganske voldsomme – JURK mener nå at byrådet «Vil gå inn i historien som de som valgte å kutte i støtten til rettshjelp for kvinner». Det synes jeg i så fall er rar historieskriving når man har økt bevilgningene med 72 prosent.

Jeg får spørsmål om MDG gir faen i kvinner, og hvordan byrådet har hjerte til dette. JURK kaller der «direkte absurd», og «et politisk spill».

Altså: SÅ absurd er det ikke om byrådet «bare» øker bevilgningene fra de borgerlige med 200 000 og ikke 325 000. Men jeg synes i grunn JURK fortjener mer penger, så jeg er enig i konklusjonen, om ikke retorikken.

Om noe er absurd, er det kanskje at Oslo Venstre, som altså bevilget 200 000 kroner mindre til JURK da de selv satt i byråd, nå raser mot byrådets forslag.

Man kan lure på hvor mye penger det hadde blitt for JURK og andre viktige tiltak på Helse- og sosialfeltet hvis de borgerlige hadde hatt flertall, med tanke på at deres viktigste felles mål er å fjerne eiendomsskatten.

Det er uansett lett å forstå fortvilelsen hos JURK, som må leve med usikkerhet fram til desember. Det illustrerer et stort problem med dagens støttesystem.

Det er tullete at organisasjoner som gjør viktig arbeid må bruke store krefter på å søke på nytt hvert år med all usikkerhet og tapt arbeidskapasitet det medfører, og at bystyret og byråd sitter og krangler om tusenlapper på et budsjett på nærmere 70 milliarder kroner.

Jeg har tatt til orde for en omlegging av støtteordningene så de flinke organisasjonene som driver med frivillig arbeid i Helse- og sosialsektoren slipper å leve med usikkerhet fra år til år, og vi kan ha mer langsiktige og brede satsinger. Det håper jeg vi kan få på plass.