DEBATT

WHO

Vi gir Kina mer corona-makt

I etterkant av krisen bør WHO bli gjenstand for en omfattende gjennomgang av struktur og styringsform. Videre må alle eventuelle politiske bindinger fram i lyset

STØRRE ENN KINAS: Norges økonomiske bidrag til WHO er større enn Kinas. Vi fortsetter med en økonomisk overbudspolitikk overfor globale institusjoner, og bidrar dermed til en ytterligere styrking av Kinas internasjonale muskler, skriver innsenderen. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix
STØRRE ENN KINAS: Norges økonomiske bidrag til WHO er større enn Kinas. Vi fortsetter med en økonomisk overbudspolitikk overfor globale institusjoner, og bidrar dermed til en ytterligere styrking av Kinas internasjonale muskler, skriver innsenderen. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kina er på vei opp og fram. Landets økonomi har de siste åra vokst svært raskt og den globale innflytelsen har økt betydelig. Likevel er lille Norges økonomiske bidrag til WHO større enn Kinas. Norge fortsetter med sin økonomiske overbudspolitikk overfor globale institusjoner, og bidrar dermed til en ytterligere styrking av Kinas internasjonale muskler.

Med dette som bakteppe sendte regjeringen nylig ut en pressemelding der den slår fast at mer internasjonalt samarbeid og støtte til blant annet WHO er løsningen for å bekjempe Covid-19 viruset. Samtidig som globalt samarbeid har som konsekvens at totalitære stater får økt innflytelse velger regjeringen å øke Norges økonomiske bidrag.

WHO ble varslet om covid-19 viruset så tidlig som 31. desember 2019. Men ingen varsellamper blinket. Muligens skyldtes dette inkompetanse i WHOs ledelse, men det er ikke utelukket at den manglende rapporteringen var et bevisst valg.

USA var ett av landene som reagerte på dette, og landet trakk sin økonomiske støtte til WHO. Jeg mener ikke at Norge bør følge USA, men å øke den økonomiske støtten er et politisk signal som Norge ikke er tjent med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer