TIL OSLO BOKFEST:  I oktober kommer biografien om Åge Aleksandersen, men allerede i september skal den folkekjære musikeren møte publikum under en samtale med Ole Jacob Hoel i Operaen under Oslo bokfestival.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL OSLO BOKFEST: I oktober kommer biografien om Åge Aleksandersen, men allerede i september skal den folkekjære musikeren møte publikum under en samtale med Ole Jacob Hoel i Operaen under Oslo bokfestival. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Vi gir oss ikke!!

Åge Aleksandersen skal synge og spille om livet.

(Dagbladet): For andre gang arrangeres Oslo Bokfestival, som går av stabelen fra 16. til 18. september i Spikersuppa og i Operaen.

To av dem som gjester festivalen, er Åge Aleksandersen og Ari Behn.

Avtrykk av Åges liv Den 25. oktober lanseres biografien «Åge. En biografi», som er skrevet av Adresseavisen-journalist Ole Jacob Hoel. Søndag den 18. september møter han publikum i Operaen.

SAMARBEIDER IGJEN: Under Oslo Bokfestival skal Per Heimly og Ari Behn samarbeide igjen. Fredag den 16. september er de i Spikersuppa under programposten «Litterær Pecha Kusha», som består i å fortelle en historie i løpet av seks minutter. Foto: Agnete Brun

Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SAMARBEIDER IGJEN: Under Oslo Bokfestival skal Per Heimly og Ari Behn samarbeide igjen. Fredag den 16. september er de i Spikersuppa under programposten «Litterær Pecha Kusha», som består i å fortelle en historie i løpet av seks minutter. Foto: Agnete Brun Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Det blir spennende, har aldri gjort noe sånt før. Gleder meg faktisk, skriver Aleksandersen i en e-post til Dagbladet.

Hoel har fulgt rockeren fra Namsos som musikkjournalist i 30 år, og brukt de siste tre på å skrive biografien om ham. Forfatteren forteller at det blir flere «musikkmøter» i høst.

- Det blir et intervju mellom Åge og meg på scenen, hvor samtalen blir avløst av at han spiller gitar. Boka har en struktur som er bygd opp rundt sangene hans, og hvordan innholdet i låtene har avtrykk av Åges liv, sier Hoel og fortsetter:

- I boka møtes både det private og karrieren. Det vi gjør på scenen speiler noe av bokas innhold - den tar for seg hele livet hans med viktige hendelser fra barndom og voksenliv.

- Vi gir oss ikke!! Aleksandersen er kjent for å verne om privatlivet. Likevel er ikke 62-åringen redd for å snakke om seg selv i Operaen.

KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL:  Sofi Oksanen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL: Sofi Oksanen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det går sikkert bra. Snakker om det jeg vil snakke om jeg, skriver Aleksandersen, som for tida er på turné med Sambandet.

Før sommeren skrev han på Facebook at årets turne blir den siste på ubestemt tid. Det avkrefter han:

KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL: Erlend Loe
Foto: Håkon Eikesdal
KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL: Erlend Loe Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Vi gir oss ikke!! Vi tar et turnéfritt år. Skal spille en del alene akustisk rundt omkring i landet, skriver Aleksandersen.

Hoel beskriver den folkekjære artisten som en person hele Norge bryr seg om. Han opplever en hengivenhet mellom Aleksandersen og publikum, og trekker fram hvordan mange fant trøst i sangene hans etter 22. juli.

KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL:  Knut Nærum 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL: Knut Nærum Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Folk vet at han har opplevd mye motgang og slitt gjennom livet. Likevel er han alltid til stede, og har skrevet sanger som er viktig for folk. Han har hjertet på rett sted. I Operaen blir det en upretensiøs og ledig time, hvor han skal synge noen av de mest kjente sangene sine, sier Hoel, som tror publikum blir overrasket over hvor åpen musikeren kan være.

Fire Ari-poster En annen kjent person som kommer til bokfestivalen, er Ari Behn. Han er aktuell med boka «Talent for lykke».

Han står på hele fire programposter, og skal være med på både den offisielle åpningen i Spikersuppa, ha «Litterær Pecha Kusha» med Per Heimly, lese fra boka under programposten «Helter» i Operaen lørdag og delta i «Kosetimen» søndag formiddag med blant andre Erlend Loe.

KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL:  Anne B Ragde Foto: Ole Morten Melgård
KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL: Anne B Ragde Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

- Vi skal gjøre et lite stunt. Ari skal lese en tekst og jeg skal illustrere den med bilder. Det tar rundt seks minutter og er en japansk trend, som er blitt veldig populært, sier Heimly, som gleder seg til den litterære Pecha Kusha-en i Spikersuppa fredag 16. september.

Pecha Kusha går ut på å fortelle en historie ved å vise rundt 20 bilder med en visningstid på 20 sekunder for hvert bilde.

KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL:  Vigdis Hjorth Foto: Mette Møller / Dagbladet
KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL: Vigdis Hjorth Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL:  Tore Renberg  Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
KOMMER PÅ OSLO BOKFESTIVAL: Tore Renberg Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer