Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi gjør ikke dette for å få oss noe

Sirkus Eliassen er opptatt av å ikke utnytte posisjonen de har havnet i, men legger ikke skjul på at de får mange tilnærmelser.

FULL FEST: Det har aldri vært så god stemning på Parkenfestivalen i Bodø som da Sirkus Eliassen spilte der i helga, skriver Avisa Nordland. Eliassen-brødrene selv er storfornøyde med publikum. Foto: Henrik Dvergsdal
FULL FEST: Det har aldri vært så god stemning på Parkenfestivalen i Bodø som da Sirkus Eliassen spilte der i helga, skriver Avisa Nordland. Eliassen-brødrene selv er storfornøyde med publikum. Foto: Henrik Dvergsdal Vis mer

BODØ (Dagbladet): - Tematikken i tekstene våre har jo en erotisk undertone. «Snu dæ rundt, la mæ stekk han inn igjen». Det er mange som har kommentert den strofen siden «Hjem til dæ» kom ut. Det er direkte, sier Magnus Eliassen.

- Ja, vi kan ikke si at det betyr noe annet heller, sier broren Erik Eliassen.

Full fest Lørdag var det full fest med lettkledde dansere, kaniner og allsang på Parkenfestivalen i brødrenes hjemby Bodø. Lokalpressen med Avisa Nordland i spissen skriver at det aldri har vært bedre stemning på festivalen i år ble arrangert for sjuende gang i Rensåsparken midt i Bodø sentrum.

- Det var helt rått, med et fantastisk publikum. Det er uvanlig med så god stemning klokka seks på dagen. Folk sto og hoppet bakerst. Det var overveldende. Når det er lyst ute er det mye som lar deg distrahere, men vi klarte å lage god stemning.

Dagbladet møter dem hjemme i barndomshjemmet i Løpsmarka, like nord for sentrum.

- Det har gått i ett. Jeg kan ikke huske sist jeg slappet skikkelig av, sier Magnus.

PC-krasj forsinket superhit De mener det er tilfeldig at Sirkus Eliassen har blitt en så stor suksess, og forteller at deres første monsterhit «Hjem til dæ» egentlig var ment som en vennelåt.

- Det var jo du som hadde med deg hjem noen vers som du hadde skrevet på Jamaica, sier Magnus henvendt mot Erik.

- Ja, for jeg skulle spille live på Åsanefestivalen, så jeg måtte ha et par låter. Så fikk jeg Magnus med på det. Det var helt ferskt, og vi hadde ikke laget instrumentalen en gang. Det var ment som en vennegreie, men det var mange som spurte etter den, så på et tidspunkt tenkte vi at vi måtte få spilt den inn, sier Erik.

- Vi spilte den faktisk inn til jul, et halvt år før den ble sluppet, men så krasja PC-en til Magnus.

- Ja, det var noe vann. Alt svikta. Hele backup-en med alt jeg hadde av innspillinger og tekster forsvant, legger Magnus til.

Derfor ble ikke «Hjem til dæ» en julehit.

- Et halvt år senere spilte vi den inn og ga den ut på Beyond Records, men radioen tok den ikke med en gang. Jeg tror de må ha sett YouTube-lenken vi hadde lagt ut, og tenkt «fuck it, vi lister det». Først ble det C-lista, så forventet vi at det skulle stoppe der og gå ned igjen, men så «wow», så var det B-lista. Da tenkte vi at den i alle fall skulle falle ned igjen, men så et nytt «wow» da den var A-lista. Vi hadde ikke forventa noe i det hele tatt, men etter det så har det bare gått slag i slag med ting vi ikke har forventa, sier brødrene.

Suksessoppskriften - Nå blir jo nærmest alt dere kommer med en hit. Hva er suksessformelen?

- Det er ingen kalkulert formel, for alle låtene er jo veldig forskjellig. Noe er raggeapop, andre ting er mer elektrisk og noe er house. Alle har elementet i at det er nordnorsk rap på flere av versjene, nordnorske refreng som er lett å synge med på, og så er det mye glede og positivitet. Jeg tror det er oppskriften, sier Magnus og fortsetter:

HJEM TIL DEM: Dagbladet møtte brødrene Magnus (t.v) og Erik Eliassen, duoen som er mest kjent som Sirkus Eliassen, hjemme i barndomshjemmet i Bodø. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
HJEM TIL DEM: Dagbladet møtte brødrene Magnus (t.v) og Erik Eliassen, duoen som er mest kjent som Sirkus Eliassen, hjemme i barndomshjemmet i Bodø. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

- Også er tematikken i tekstene med erotiske undertoner. Det er direkte.

Mye tilnærmelser Og med så direkte tekster, får de like direkte tilnærmelser:

- Det er mye tilnærmelser. Fordi vi synger om sex, føler folk at de kan være like direkte mot oss. De forholder seg til oss på en helt annen måte om de skulle snakket med noen ukjente på byen, eller andre artister. At folk plutselig kan finne på å komme å ta deg i skrittet. Jeg tror ikke Jarle Bernhoft opplever like mye sånt, sier Erik Eliassen.

- Jentene kommer med masse spesialtilbud. Det var en gang jeg var ute med ei jente jeg holdt på med, og mens jeg sto og klina med henne, kom det ei dame og la en lapp i baklomma der det sto «Om du har lyst til å oppleve noe annet enn nordnorsk kultur, så er det bare å ringe». Det er sånt hele tida, sier han.

- Holder meg for god for groupies Men sirkusartistene er klare på at de ikke utnytter seg av posisjonen de har kommet i.

- Jeg har i alle år vært bevist på å ikke utnytte noen som helst posisjon. Det høres litt blærete ut å kalle det en maktposisjon, men akkurat i denne sammenhengen så er det jo det. Jeg er artisten og de er publikum. Det å utnytte det... Det holder jeg meg for god for, og det håper jeg at jeg fortsetter med. For det handler ikke om meg. De vil bare ha en del av et bilde av meg, sier Magnus og fortsetter:

- For meg føles det ikke rett å utnytte det, men det er jo frie folk som bestemmer selv hva de vil gjøre, og det har jo ikke vært noe galt i å gjøre det. Folk bestemmer selv. Både dem som publikum og vi som artister. Men noe groupie-greier kunne ikke jeg tenkt meg, sier han.

Erik er enig, og sier at han ikke kunne tenkt seg å være sammen med en fan.

- Jeg har jo ikke lyst til å være sammen med en fan, men det er jo kult om du er sammen med noen som liker det du holder på med. Men det er en forskjell der, sier han.

- Det kan jo hende at folk synes de vi synger om er spiselig fordi folk merker at vi ikke gjør dete for å få oss noe. Vi vil bare ha det gøy, og jeg håper at folk ser at vi ikke er dem som driver med musikk for å få oss noe. Jeg håper virkelig det, sier Magnus.

Og brødrene varsler allerede nå at de snart kommer med en ny singel, som de tror kan bli en hit.

- Vi hadde urframføring på to låter på Parkenfestivalen, som heter «Fullstendig feilfri» og «Du e fri», men det er en annen låt som blir singel før det, men jeg kan ikke røpe hva den heter, men den blir anerledes enn de andre låtene.

Foreldrene skeptisk til tekstene Brødrene har et avslappet forhold til sex, men det har aldri vært noe tema i barndomshjemmet i Løpsmarka - det til tross for at moren er helsesøster og faren lege.

- Foreldrene våre er ganske blyge og snakker aldri om den slags, selv om de gjør det mye på jobb i helsevesenet, sier Magnus.

- Men oppveksten har nok vært viktig og det jeg merker med Erik er at han som meg har den egenskapen at han ikke blir nervøs foran direktesendt TV-show eller liknende. Det er «chill». Og det kommer nok derfra. Vi har veldig rolige og realistiske foreldre som har latt oss få holde på med vår greie og gitt oss selvtillitt, sier han videre.

HAR FUNNET SUKSESSOPPSKRIFTEN: Sirkus Eliassen topper listene. Her nyter de sola i Bodø. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
HAR FUNNET SUKSESSOPPSKRIFTEN: Sirkus Eliassen topper listene. Her nyter de sola i Bodø. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

- Men tekstene i låtene er de ganske skeptiske til, og de er opptatt av hvilket lys det setter dem i.

- Pappa er veldig skeptisk til alkoholreferanser, og er lege og så og si avholdemann. Det er jo tross alt ikke bra for kroppen, legger Erik til.

Magnus mener det er farens rolle å være litt spektisk og moderere dem litt.

- Låtene har jo glimt i øya, med mye selvironi der vi raljerer over egne dumheter på fylla. Men det er ikke så høytidelig, han blir ikke sur på oss. De følger godt med på hva som skrives, og har nok mer kontroll på det enn oss. Det virker som at de er veldig interesserte og synes det er artig.

Misunnelig på vers Brødrene er opptatt av å fortsette så lenge det er gøy, og forteller at det er lite kranling dem i mellom.

- Vi respekterer hverandre, men er kanskje litt rivaliserende som andre brødre. Vi har jo begge lyst til å komme med den beste linja - det folk tar tak i. For eksempel blir jeg litt misunnelig på Erik om at folk har bitt seg veldig merke i «rompeballa overalt, æ føl æ blir overfalt», for jeg tenker jo at "kem tenk på krig og fred og sånn, når vi kan vær så nær som vi e nu" en mye bedre, smiler Magnus.

- Men det er litt sånn at man pusher hverandre til å bli bedre, og på den måten gjør hverandre gode.

SUKSESS:
Sirkus Eliassen.
Foto: Anders Vanderloock.
SUKSESS: Sirkus Eliassen. Foto: Anders Vanderloock. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media