- Vi gjør noe så uhipt som å gi pris til et album

Nordic Music Prize skal finne Nordens beste albumartist.

BLIR NOMINERT? Hvert nordisk land skal nominere ti albumartister til Bylarm nystiftede Nordic Music Prize. Fra Sverige kan for eksempel Robyn seile opp som en nominasjon. Foto: EIRIK HELLAND URKE
BLIR NOMINERT? Hvert nordisk land skal nominere ti albumartister til Bylarm nystiftede Nordic Music Prize. Fra Sverige kan for eksempel Robyn seile opp som en nominasjon. Foto: EIRIK HELLAND URKEVis mer

||| En ny nordisk musikkpris for beste album skal deles ut for første gang under Bylarm i februar.

Bak Nordic Music Prize står Bylarm selv, inspirert av britenes Mercury Prize.

- Jeg tror denne prisen blir like tung som nordisk råds litteraturpris, sier daglig leder i Bylarm, Erlend Mogård-Larsen.

Formålet er å knytte nordisk musikkbransje sammen, samtidig som man utad etablerer et nordisk begrep.

- Dette er den rette tiden for de nordiske markedene å begynne å samarbeide. Og Bylarm er eneste arrangør som forener de nordiske kreftene. Til sammen er vi 26-27 millioner mennesker, fra land som har gitt verden Björk, a-ha, Robyn og Rasmus, sier Mogård-Larsen.

Der Bylarm fra starten av var et helnorsk arrangement, er det nå blitt flere og flere utenlandske delegater, og stadig flere nordiske band som spiller der. I Norden finnes det ikke et lignende arrangement som samler landene.

- Prisen var et naturlig neste steg å gå for byLarm, sier Mogård-Larsen.

Internasjonal jury Leder for de nasjonale juryene i hvert av de fem landene blir profilerte musikkjournalister. Når man, etter flere utvelgelses- og avstemningsrunder, sitter igjen med i alt 12 nordiske plater, er turen kommet til The Jury.

- Vi ville ha en jury som ikke kunne beskyldes for å ta parti. En tung jury er viktig for prisen, sier Mogård-Larsen om hvorfor man valgte å la den være internasjonal.

For hovedjuryen består av fem britiske, internasjonalt kjente, musikkskribenter og bransjefolk, en amerikaner - og med Andres Lokko, ansett som Skandinavias mest innflytelsesrike musikkskribent, som juryformann.

Lokko, bosatt i London og fast bidragsyter til Svenska Dagbladet, sier om Nordic Music Prize:

- Stikkordet er seriøsitet og et vidåpent sinn. Dette er noe som aldri har eksistert i Norden, ei heller i noe enkelt nordisk land tidligere. Dessuten føles prisens og juryens grenseoverskridende ambisjonsnivå svært moderne og nødvendig - nesten politisk - i disse tider, hvor vi omgis av en stadig økende smålighet og nasjonalisme.

Hyller albumet Lokko mener den nye nordiske musikkprisen vil sikre musikkens kvalitet og nyskapende ambisjoner, også gjennom en jury bestående av det han kaller «noen av Europas mest respekterte musikkelskere».

De øvrige seks jurymedlemmene er: Rob Young (The Wire, Uncut), Laurence Bell (eier av Domino Records), Jeannette Lee (tidligere i postpunkbandet Public Image Ltd, medeier i Rough Trade Records og manageren som oppdaget Duffy), Victoria Segal (Mojo, Q), Matthew Schnipper (skriver for Fader) og Mike Pickering (Columbia Records UK).

De syv skal gjøre sitt på nyåret, etter at de nasjonale juryene har frem til 5. januar med å finne frem til de 12 nominerte.

De nasjonale juryene, som ledes av Audun Vinger (Norge), Ralf Christensen (Danmark), Jan Gradvall (Sverige), Ilkka Mattila (Finland) og Arnart Eggert Thoroddsen (Island).

- Vi gjør noe så uhipt som å gi pris til et album, som vi anser som et kunstverk - og det ønsker vi å hylle, fastslår Erlend Mogård-Larsen.

(NTB)