Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Rot med skattetrekk:

Vi gjør vårt ytterste
for å rette opp

For mange har vi nå ryddet opp. Men vi klarer dessverre ikke å identifisere alle berørte og kan derfor heller ikke ordne opp i alle sakene.

FOR HØYT TREKK: På grunn av nye skattetrekkoder i Skatteetatens systemer, har flere som mottar utbetalinger fra NAV fått for høyt skattetrekk i januar.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FOR HØYT TREKK: På grunn av nye skattetrekkoder i Skatteetatens systemer, har flere som mottar utbetalinger fra NAV fått for høyt skattetrekk i januar. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan-Frode Nordli etterlyser i et innlegg i Dagbladet torsdag 25. januar svar på hvordan saker med feil skattetrekk på utbetalinger fra NAV følges opp.

Saken er den at flere som mottar utbetalinger fra NAV i januar har fått for høyt skattetrekk. Feilen skyldes nye skattetrekkoder i Skatteetatens systemer. Det har medført at noen utbetalinger fra NAV blir trukket som om det var en biinntekt istedenfor hovedinntekten.

Alt tyder på at de som mottar alderspensjon eller uføretrygd kun fra NAV i liten grad er påvirket av feil skattetrekk. Vi har også klart å produsere nye skattekort med riktig trekk for dem som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger, slik at de ikke trenger å endre noe. Der har vi ryddet opp.

Feil skattetrekk gjelder i hovedsak de som har flere utbetalere enn NAV og der det er trukket skatt på utbetaling av overgangsstønad, sykepenger, foreldrepenger, svangerskapspenger, omsorgspenger eller pleiepenger fra NAV.

Vi klarer dessverre ikke å identifisere alle berørte og kan derfor heller ikke ordne opp i alle sakene. Grunnen til det er at de økonomiske forhold hos den enkelte varierer. De som er berørt har eller har hatt utbetalinger fra flere enn NAV.

Skattekortet baserer seg på opplysninger for skatteoppgjøret for 2016. De som har fått for høyt skattetrekk i januar, har antageligvis hatt endringer i sine økonomiske forhold siden de nå mottar korttidsytelser fra NAV.

Skatteetaten er avhengig av at hver enkelt sjekker opplysningene om skattetrekk selv. Hvis du ser at du har for høyt skattetrekk bør du be om nytt skattekort med prosenttrekk. Du kan gjøre dette på skatteetaten.no eller ved å ringe oss.

Etter at du har fått nytt skattekort kan NAV betale tilbake det som er trukket for mye, hvis du ønsker dette. NAV kan kontaktes da.

Vi beklager så mye ulempene feilaktig høyt skattetrekk har medført for noen. Vi samarbeider med NAV om å finne gode løsninger fremover.

Skatteetaten utvikler sine systemer for å ta hensyn til at stadig flere har mer sammensatte inntektsforhold enn før. For eksempel kombinerer mange lønn og pensjon i større grad.

Der det er mulig, gjør vi vårt ytterste for å rette opp i feil slik at skattyter ikke trenger å foreta seg noe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!