LEDER

Hovedleder: DAB

Vi gråter for DAB og Stortinget

Alle partier på Stortinget har gjort seg bort i DAB-saken. Det er bare å gratulere, og sette seg til å strekke ledninger.

SLIK: Neste år slukkes FM-nettet. Alle partier på Stortinget gjort seg bort i DAB-saken. Det er bare å gratulere, og sette seg til i bilen og strekke ledninger. Foto: Arne Hoem / Dagbladet
SLIK: Neste år slukkes FM-nettet. Alle partier på Stortinget gjort seg bort i DAB-saken. Det er bare å gratulere, og sette seg til i bilen og strekke ledninger. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er ikke alltid vi i Dagbladet deler standpunkt med Frp. Som motstandere av innføringen av DAB har de hatt vår fulle støtte, men nå har de lykkes med å gjøre sitt standpunkt i denne saken til en parodi.

Først: da NRK lanserte NRK Alltid nyheter på DAB i 1995 koplet de fleste internettbrukere seg opp via modem, og vi var tolv år unna iPhone og Facebook som markerte starten på det mobile paradigmeskiftet. Det har vært mange muligheter til å stoppe DAB-prosjektet siden, men Stortinget har dessverre overlatt til radiobransjen å sette premissene for samfunnsutviklingen. Det er lenge siden det ble åpenbart at DAB er et trinn på den teknologiske utviklingsstigen som vi lett kunne skrittet over.

Fordelene teknologien gir er minimale i forhold til omkostningene. Prioritering av fortsatt utvikling av nettdekning over hele landet, kombinert med fortsatt drift av FM-nettet ville vært både en mer fornuftig utvikling av infrastrukturen i landet vårt, og ikke minst det enkleste for innbyggerne. Alle FM-radioer må enten skrotes når FM-nettet skrus av etappevis fra januar neste år, eller tilkobles en adapter. Bare 28 prosent av norske biler har nå en DAB+-radio, det blir mange ledninger å se i norske biler framover.

Frp har nå i innspurten hatt to hovedinnvendinger mot DAB: usikkerheten rundt beredskap på grunn av mangelfull dekning, og at det er dyrt for forbrukerne å skifte eller utbedre mange apparater. De ba på det grunnlaget om en utsettelse av FM-slukkingen. Derfor var hele tre Frp-statsråder i går innkalt til Stortinget for å redegjøre for beredskapen. De forsikret om at dekningen vil bli utbedret i takt med at slukkingen av FM skrider fram. Slukkingen er en nødvendig del av utbedringen, fordi det vil bidra til å avdekke hull i dekningen som skal tettes raskt. Frp i Stortinget sa seg fornøyd med forklaringen, og sto dermed igjen med bare ett argument: at det er dyrt for forbrukerne.

Men det koster 200 millioner kroner å utsette FM-slukkingen. Partiet vil altså at det skal brukes 200 millioner på å midlertidig utsette en utgift befolkningen uansett vil få.

Dermed har alle partier på Stortinget gjort seg bort i DAB-saken. Det er bare å gratulere, og sette seg til i bilen og strekke ledninger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer