Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Vi greier oss fint uten tillit

Takket være mistilliten skapes det tusenvis av jobber. Bare spør låsesmedene, vekterne, forsikringsbransjen og de som setter opp fartsmålere langs veien.

MED/UTEN: Det meste vi kaller samfunnet fungerer godt uten tillit.
MED/UTEN: Det meste vi kaller samfunnet fungerer godt uten tillit. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen har ikke lenger tillit til Christine Meyer. Og vips hadde vi den største politiske nyheten siden Valla-saken. Men hva er egentlig tillit? Og hvorfor er det så viktig å ha tillit til hverandre.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

I en kronikk av Erna Solberg i Bergens Tidende for et par år siden sa hun at Norge er et tillitssamfunn. Tilliten preger det norske samfunnet, sa hun. Tilliten er vår viktigste ressurs, sa hun også. Hun nevnte i det hele tatt tillit 14 ganger i løpet av talen. 14 ganger er mye. Det er nesten så mye at man blir litt mistenksom. Kanskje hun måtte hamre det inn i hodene våre fordi det ikke er helt sant?

Vi bør i stedet snu kronikken til Erna på hodet. Det er mangelen på tillit som preger et samfunn. Det er nettopp derfor vi har institusjoner som politi, rettsvesen, domstoler, parlamentarisme, representativt demokrati og anonyme tipstelefoner. Fordi vi stoler ikke på hverandre. Ikke i Norge, og ikke i noe annet land heller. Takket være mistilliten skapes det tusenvis av jobber. Bare spør låsesmedene, vekterne, forsikringsbransjen og de som setter opp fartsmålere langs veien.

Det meste vi kaller samfunnet fungerer godt uten tillit. Stoler Erna Solberg på Sylvi Listhaug? Eller Per Sandberg? Nei, sannsynligvis synes hun de er noen uforutsigbare bråkebøtter. Men hun tolererer dem, fordi hun har litt nytte av de sjarmerende populistene også. Det kalles en regjeringskoalisjon. Man trenger ikke tillit når man har makt.

Stoler Marianne Marthinsen på Trond Giske? Stoler Trond Giske på Jonas Gahr Støre. Og stoler Jonas Gahr Støre på Trond Giske? Nei, det gjør de ikke og det er helt normalt. Det kalles Arbeiderpartiet. Og selv om ledelsen går rundt og skuler på hverandre, har partiet valgte ledere så medlemmene kan bytte ut de man ikke liker. Man trenger ikke tillit når man har demokrati.

Kvinner stoler ikke på menn. Og menn stoler ikke lenger på seg selv. Foreldre stoler ikke på læreren til barna sine. Og lærerne stoler ikke på foreldre, der de står og tisker og hvisker ute på parkeringsplassen etter foreldremøtet.

I følge en spørreundersøkelse sier 46 prosent av alle nordmenn at de ikke stoler på forskning. Men hvordan kan vi i så fall stole på funnene fra den undersøkelsen? Vel, jeg fant den på nettet. Og 82 prosent av oss har tillit til egne google-søk, så da er det vel sant. Man trenger ikke tillit når man har internett.

Vi bør i det hele tatt bli mye mer skeptiske til folk som uttrykker tillit til hverandre. «Full tillit» er stort sett bare noe fotballtrenere får fra styrelederen et par dager før de kan lese i avisen at de har sparken.

Jeg stoler forresten ikke på barna mine. Er det noen jeg virkelig ikke stoler på, så er det dem. Derfor halser jeg etter dem for å passe på at de ikke løper ut i trafikken – selv om de har lovet meg å ikke gjøre det. Man trenger ikke tillit når man har kjærlighet.

Det er noe å tenke på neste gang du skal utnevne en statistikkdirektør, Siv Jensen. Ikke ta en du stoler på. Ta en du er glad i.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!