Abid Raja:

- Vi hadde ikke helt peiling

Abid Raja takker kritikerne for hjelp under coronakrisa.

KULTURMINISTER I KRISETID: Abid Raja (V) fikk fem vanlige uker som kulturminister. Så kom coronaen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KULTURMINISTER I KRISETID: Abid Raja (V) fikk fem vanlige uker som kulturminister. Så kom coronaen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 131 +6
døde 544 +1
påvist smittet 97 500 000+656.8K
døde 2 090 000 +16.7K
Se mer

- Bare ett minutt! Jeg kommer straks, sier kulturministeren kjapt før han forsvinner inn på kontoret sitt.

Timeplanen er full for kulturminister Abid Raja (V). Rett etter halvtimen han har satt av til Dagbladet må han fyke oppe til Olympiatoppen hvor han skal ro med Olaf Tufte.

- Sånn! Nå er jeg klar. Raja er nesten andpusten etter telefonsamtalen.

Han foretrekker at vi tar opptak av intervjuet, da slipper han å snakke sakte.

- Hvordan vil du oppsummere året?

- Coronaen, sier Raja og puster tungt ut.

Læringskurven har vært bratt for kultur- og likestillingsministeren. Det er bare litt under et år siden han sto på dette kontoret, med sin tidligere sjef, Trine Skei Grande, og mottok nøklene til kulturdepartementet, med tårer i øynene.

Lite ante Raja at han skulle få en pandemi og en kultursektor i krise i fanget.

Fem vanlige uker

24. januar 2020 ble Abid Raja kultur- og likestillingsminister.

- Det var «fredstid». Jeg hadde en normal kulturministerjobb å gå til, og mine egne tanker, prosjekter og forventninger. Det var fem uker jeg fikk som normal kulturminister, sier Raja.

NY JOBB: Lite ante Abid Raja at han skulle få en pandemi i fanget da han ble kulturminister i januar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NY JOBB: Lite ante Abid Raja at han skulle få en pandemi i fanget da han ble kulturminister i januar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I løpet av den knappe måneden fikk Raja feiret Halvdan Sivertsens 70 års dag, dratt til Trondheim for MGP-finalen og sagt et siste adjø til Jahn Teigen.

Dagen etter popstjernens bisettelse ble Norge snudd på hodet. Coronaviruset hadde gjort sitt inntog, landet skulle stenges ned og folk måtte holde seg hjemme. Det betød, og betyr fortsatt mange steder, ingen konserter, ingen forestillinger, ingen kultur.

Raja måtte legge fra seg forventningene og de storslåtte ideene om hvordan han skulle gjøre norsk kultursektor mer tilgjengelig og mangfoldig. Nå måtte han bruke all sin energi til å holde en komplisert bransje, han knapt kjente, flytende gjennom den verste krisen landet har vært gjennom siden krigen.

Kritikk

Med nedstengingen i mars kom kaoset. Støttetiltakene fra kulturministeren fikk kritikk for seindrektighet og manglende forståelse for bransjens nyanser og forretningsmodeller. Ordningene traff skjevt, hadde blindsoner og forbigåelser.

- Jeg hadde ingen jeg kunne gå til 12. mars som kunne sette seg ned med meg og forklare meg kultursektorens økonomiske struktur. Det mennesket fantes ikke. Vi valgte å sette opp en ordning så fort som mulig. Det var langt fra sikkert at den kom til å treffe alle, men vi var alltid åpne for å gjøre fortløpende justeringer, sier Raja.

- Men coronaen kom veltende over oss, og jeg lå bak coronaen. Vi hadde ikke helt peiling, det ser vi i ettertid, fortsetter han.

LOVER PENGER: Kulturminister Abid Raja har funnet frem mer penger til kultur i coron-krisen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Men Raja har vist seg å være tilstedeværende og lærevillig. Med unntak av noe forvirring rundt stimuleringsordningen, har kulturministeren holdt sitt løfte om å fortløpende justere ordningene han har lagt fram. Han gir kritikerne mye av takken.

- Det har selvfølgelig vært krevende og vanskelig. Men vi har hatt godt av å høre hvordan ordningene treffer og ikke treffer. Det har gjort oss oppmerksomme på hull. På vår side har justert så for vi kan. Det er snakk om timer fra noen har snakket om feil til pressen, dere har skrevet om det til jeg har fiksa. Det har vært helt gratis råd, sier Raja.

- Jeg kan økonomi

Kulturministeren som bare fikk fem uker til Grand Prix-finaler og 70 årsdager og snorklipping, politikeren som aldri hadde jobbet med kultur snakker nå entusiastisk om det han kaller «kultursektoren økonomiske lappeteppe».

Man er nødt til å holde tunga rett i munn og høre godt etter.

Raja er innom alle ulike hjørner av bransjen. Hvorfor noen litteraturhus gikk under finansdepartementet, andre ikke, hvem som var frivillige, hvem som ikke var det, og man må jo ikke glemme de som var det, men som hadde glemt å registrere seg som frivillige. Private kinoer, kommunale kinoer, kinoer under kommunale foretak, hva gjør man med dem? Og så videre og så videre.

I desember har han nå tilsynelatende full oversikt over en bransje han ikke kjente. Han oser av selvtillit.

- Jeg kan kanskje ikke Hamsun og Holberg, men jeg kan økonomi, sier han og ler.

KRITISK: Aslak Dørum, som er bassist i bandet DumDum boys, er kristisk til kulturminister Abid Rajas håndtering av krisen som har rammet norsk kultur. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Kunne vært sintere

Kona hans, Nadia Ansar, beskrev ektemannen som «1.90 høy, crazy hår, som gjør ting hun aldri ville turt» i et intervju med KK.

Det kan virke som den gode selvfølelsen til Abid Raja er naturlig innboene.

- Takler du kritikk bedre fordi du har god selvfølelse?

- Fordi jeg er brun i huden så synes det ikke at jeg rødmer nå. Jeg vet at kultursektoren har hatt det krevende og vanskelig, og jeg vet at mange har vært sinte og frustrerte. Sikkerhetsnettet deres har forsvunnet, og noen ganger spør jeg meg hvorfor kulturarbeidere ikke har vært sintere. Ingen politiker er skuddsikker, og vi får med oss kritikken vi også. Men jeg har valgt å ikke lese den som noe personlig, svarer han.

Stolt

Raja skal straks ta juleferie. Han skal reise til Norefjell med familien, stå på ski, pynte juletre og bake pepperkaker.

- Og både jeg og kona må se Love Actually. Det pleier å bli noen selskap i jula, men i år blir det bare kona mi og barna, sier han.

STOLT: Abid Raja er stolt av at han har vært en kulturminister for både Oslo og Bergen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STOLT: Abid Raja er stolt av at han har vært en kulturminister for både Oslo og Bergen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I det knappe året som kulturminister er det spesielt én ting han er stolt av.

- Vi har tilpasset oss og jobbet på for ordningene skal treffe alle i kultursektoren. I tillegg er jeg stolt av og brukt så mye tid på Bergen. Jeg bor i Oslo, dette er byen, og den klarer seg bra. Men det er viktig at også Norges nest større by klarer seg, fordi de har ikke alltid kommet så godt ut av kampen mellom øst og vest. Jeg har stolt av at jeg også har vært en kulturminister for Bergen, og ikke bare for Oslo, sier Raja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer