DEBATT

Vi håper Nav føler ansvar for de uføre og utbetaler trygden før påske

Det har en svært stor betydning for den uføre som går helligdagene i møte uten å ha tilstrekkelig mat på bordet.

ØNSKE TIL NAV: For et par uker siden startet mange av våre medlemmer å spørre om uføretrygden for april ble utbetalt før den 20, skriver artikkelforfatteren, som er administrator i flere Facebook-grupper for uføre og Nav-brukere.  Foto: Morten Holm / Scanpix
ØNSKE TIL NAV: For et par uker siden startet mange av våre medlemmer å spørre om uføretrygden for april ble utbetalt før den 20, skriver artikkelforfatteren, som er administrator i flere Facebook-grupper for uføre og Nav-brukere.  Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er aktiv på flere arenaer hvor jeg bistår folk med å finne frem i Nav-systemet og forvaltningen forøvrig. Vi har blant annet en stor hjelpegruppe på Facebook. I disse gruppene har vi omlag 20 000 medlemmer, mange uføre men også medlemmer som har andre ytelser fra Nav.

Etter uførereformen i 2015 har vi sett at stadig flere uføre sliter med å klare seg fra måned til måned. Flere av støtteordningene for uføre har blitt redusert eller har falt helt bort for mange, og vi ser tydelig at det er en økende fattigdomsproblematikk hos denne gruppen.

Barnetillegget for barnefamilier er endret, flere har mistet eller fått redusert det etter ny ordning. Nytt av 2017 er dessuten bostøttereglene, som har ført til at uføre stort sett ikke kvalifiserer til bostøtte lengre. Unntaket er noen uføre i overgangsordning eller unge uføre. Samlet har mange uføre mistet tusenvis i støtteytelser per måned, i tillegg var økningen av Grunnbeløpet i 2016 svært lavt. Det betyr at uføretrygdene ikke ble tilstrekkelig justert i forhold til prisvekst.

Vi ser et boligmarked som blir stadig tøffere, og uføre er i gruppen som har det svært vanskelig på boligmarkedet. Svært mange har ikke mulighet til å finansiere egen bolig, og er da overlatt til leiemarkedet. Et svært dyrt leiemarked. Da bostøtten forsvant utløste det økonomisk krise for mange.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer