Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP-finalen

Vi håpet på Rebecca, men Rybak ble for sterk

Vil han sjarmere Europa igjen?

IKKE UVENTET: Alexander Rybak vant den norske MGP-finalen. Ikke uventet, men vår anmelder håpet av Rebecca skulle vunnet. Foto: Anita Arntzen
IKKE UVENTET: Alexander Rybak vant den norske MGP-finalen. Ikke uventet, men vår anmelder håpet av Rebecca skulle vunnet. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Vi gratulerer Alexander Rybak. Du er vår mann i Lisboa og kommer til å gjøre det bra i den europeiske Melodi Grand Prix-finalen i mai. Men det var ikke deg vi hadde håpet på. Etter å ha hørt alle årets ti finalister, var det spesielt en som sto fram: Rebecca Thorsen.

At Alexander Rybak valgte å være med i en ny MGP-runde, er for meg merkelig. Han er i legendarisk i europeisk MGP. Seieren i Moskva i 2009 var en maktdemonstrasjon og vel fortjent, men han kommer ikke til å kunne tangere dette - en bragd han neppe klarer å gjenta.

NESTEN: Rebecca overbevisste. Foto: Anita Arntzen
NESTEN: Rebecca overbevisste. Foto: Anita Arntzen Vis mer

Hvorfor valgte Rybak å bli med igjen? Å hoppe etter Wirkola er noe man helst unngår. Å opptre i MGP etter Rybak er litt det samme. Så hvorfor han utfordrer seg selv på den måten, er underlig. Han kan ikke vinne over seg selv. Men han gamblet på at han ville ta seieren i havn med «en grei låt», og det gjorde han.

Det er klart at Alexander Rybak stilte på dette «løpet» med en stor fordel. Det var som å starte i skisporet med flere minutters forsprang. Det sørget trynefaktoren for. De andre artistene måtte gå «strafferunder», selv om både Alejandro og Rebecca, etter mitt skjønn, traff blinken langt bedre.

Når nå Alexander Rybak er vinneren, er jeg overbevist om at vi er sikret finalebillett til den europeiske finalen lørdag 12. Vi kommer til å surfe videre fra semifinalen. Han er et MGP-ikon. Han sjarmerte Europa som den spellemannen han er. Og med sine hviterussiske aner, har han en spesiell tyngde i Øst-Europa. Derfor tipper jeg at NRK er er veldig fornøyd i kveld.

Etter at alle ti artistene hadde sunget, var det en som sto fram, Rebecca. Da jeg hørte henne første gang synge «Who We Are» for et par måneder siden, la jeg ikke helt merke til potensialet. Jeg ga Rebecca og «Who We Are» terningkast 3. Etter å ha sett og hørt henne igjen, oppjusterte jeg til en 5-er.

For en stemme og for en kraft. Da jeg så henne fikk jeg en déjà vu, en fornemmelse av noe jeg har opplevde før - flere ganger. Jo, det var Åse Kleveland. Rebecca sang og framsto som en ung versjon av kraftsangeren Åse, med tilsvarende autoritet og volum. Det ble ingen seier, men hun vant likevel. Rebecca er ung og har for alvor fått vist seg fram.

At Stella & Alexandra gikk videre til gullfinalen, var uventet. Det samme gjelder til en viss grad Aleksander Walmann. Men begge har låter det er jo lett og la seg rive med av. Det ble en nervepirrende gullfinale. En av mine favoritter var Charla K, men hun manglet kraft og falt igjennom, men s kulle gjerne sett henne i gullfinalen likevel.

PROGRAMLEDERNE: Silya Nymoen og Kåre Magnus Bergh. Foto: Anita Arntzen
PROGRAMLEDERNE: Silya Nymoen og Kåre Magnus Bergh. Foto: Anita Arntzen Vis mer

NRK er best på de store begivenhetene, og MGP er en stor begivenhet. Om lag en million seere fulgte showet og en sluttspurt som nesten var like spennende som den i Holmenkollen tidligere i dag. MGP-general Stig Karlsen har overtatt stafettpinnen etter Jan Fredrik Karlsen, og gjør en like god jobb - minst.

En god jobb gjør også programlederne Silya Nymoen og Kåre Magnus Bergh. Førstnevnte kan synge, sistnevnte forsøker, tramper i klaveret og snubler i stemmebåndene - og sjarmerer og lager godstemning i storstua. Jowst og Aleksander Walmann, fikk vist seg fram med «Grab The Moment» - en storslagen gest til fjorårets vinnere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling