Vi har 29 bokstaver i alfabetet, men en av dem er bannlyst

Aksjon for den ukjente X.

X-RATED?: Norges ypperste saksofonist Jan Garbarek på konsert i Den Norske Opera & Ballett under Oslo Jazzfestival 2016. Foto: Per-Otto Oppi / Gonzales Photo / NTB Scanpix
<div><br></div>
X-RATED?: Norges ypperste saksofonist Jan Garbarek på konsert i Den Norske Opera & Ballett under Oslo Jazzfestival 2016. Foto: Per-Otto Oppi / Gonzales Photo / NTB Scanpix

Vis mer
Kommentar

Det pågår en underskriftskampanje akkurat nå for retten til å skrive musikkinstrumentet saksofon (gjeldende norsk rettskrivning) med X, altså slik: saxofon. Mannen bak aksjonen, Fredrik Brandstorp Olsen, er selvsagt saksofonist selv, og målet hans er minst 1000 underskrifter han kan smelle i bordet hos Språkrådet.

Han har drevet PR for aksjonen både i Musikkultur.no og NRK-programmet Språkteigen. Brandstorp Olsens argumentasjon er logisk på flere plan.

For det første springer saksofonen ut fra et egennavn. Mannen som fant opp dette musikkinstrumentet og introduserte det på verdensutstillingen i Paris i 1855 var fra Belgia og het Adolphe Sax. Sax-o-phone betyr altså «Sax sin lyd», mener aksjonisten.

For det andre bruker både dansk, svensk og islandsk rettskrivning «saxofon».

UTBREDT: Daværende president Bill Clinton feiret 40-årsjubileet for Newport Jazz Festival med å gripe til sin saxophone. Foto: AP / NTB Scanpix
UTBREDT: Daværende president Bill Clinton feiret 40-årsjubileet for Newport Jazz Festival med å gripe til sin saxophone. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

For det tredje bruker alle saksofonister «saxofon». Det er Nasjonalbiblioteket som arkiverer noter her i landet. Hvis man søker på «saks» der, får man null treff. Man må søke på «sax» for å finne det man leter etter.

Så hvem er det som effektivt hindrer nordmenn fra å bruke alle de 29 bokstavene i det norske alfabetet? Hvorfor er X-en blitt tabu? Er det de samme folka i Språkrådet som tvinger oss til å skrive sjampanje, konjakk – som jo også er egennavn, men ikke åddevi, som slett ikke er det? Hvor er logikken?

Norsk språkrøkt er ustadig og vilkårlig. I et svar til Fredrik Brandstorps appell om å få lov til å skrive «saxofon» skriver Språkrådet dette: «Når ord utenfra tas opp i norsk, er det en fordel om de tilpasses våre regler for forholdet mellom skrift og tale. Bokstavrekkefølgen -ks er det som passer best hos oss til å gjengi lydrekkefølgen /ks/. Det er dette som ligger til grunn for saksofon.»

Men hva mener Språkrådet i så fall om bokstaven X i forholdet mellom skrift og tale? Meg bekjent uttales X som X.

Saks er ikke et instrument man lager musikk med. Det er noe man bruker til å klippe håret, klippe snorer og navlestrenger. Når det gjelder faren for forvekslinger, sier Språkrådet at man bruker Xi ordet sex for at det ikke skal forveksles med tallet seks.

Sex fantes sannsynligvis ikke på 1940-tallet da saksofonen med -ks ble innført i norske ordbøker. Da skulle alt fornorskes, og X-en ble åpenbart behandlet med stigende fremmedfrykt. Xenofobi med X!

Fredrik Brandstorp Olsen har forsiktig henstilt til Språkrådet om at saxofon i det minste må bli en valgfri skrivemåte.

Der svarer seniorrådgiver Sturla Berg-Olsen at det i så fall må bli et folkekrav. Et folkekrav tilsvarer noe sånt som 100.000 underskrifter. Dette kan bli en langvarig aksjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.