- Vi har aldri holdt en større Munch-auksjon

Munch-kunst for 50 millioner går under hammeren i kveld.

Prakteksemplar: Det selges et unikt litografi av Munchs «Madonna» på en rekordstor Munch-auksjon i Oslo i kveld.   Foto: Grev Wedels Plass auksjoner AS.
Prakteksemplar: Det selges et unikt litografi av Munchs «Madonna» på en rekordstor Munch-auksjon i Oslo i kveld. Foto: Grev Wedels Plass auksjoner AS.Vis mer

I anledning Edvard Munchs 150-års jubileum er interessen for den norske kunstneren til å ta og føle på. I helga åpnet jubileumsutstillingen - den mest omfattende utstillingen av kunstnerens verk, noensinne - på Nasjonalgalleriet og Munch-museet i Oslo. Det internasjonale oppmøtet var stort.

I kveld samles antakelig et rekordantall kunstinteresserte fra hele verden for å by noen av den norske malerens mest kjente verk.
- Vi har aldri hatt flere på visning her fra utlandet i forkant av en auksjon, forteller auksjonarius ved Grev Wedels Plass auksjoner, Hans Richard Elgheim.

«Madonna» i sjeldent god stand Blant trekkplasterne til kveldens auksjon er et litografi av Munchs «Madonna», den mystiske, bakoverlente kvinnen med det svarte håret.

- Ja, dette er et så eksepsjonelt eksemplar, så dette har jeg høye forventninger til, forteller Elgheim.

Verdien på litografiet er satt fra 5 til 7 millioner kroner. Hvor mange «Madonna»-trykk som finnes, er det ingen som vet, men dette skal være et av de som er i aller best stand.

Da samme auksjonshus solgte et trykk av Munchs «Madonna» i 2007, gikk det for 7 millioner kroner. Under samme auksjon satte de verdensrekord med 11,8 millioner for et trykk av Munchs «Vampyr II».

Rekordstor auksjon - Vi har arrangert Munch-auksjon hvert år siden år 2000. I år har vi to fordi han er 150 år, en i dag og en på hans bursdag, 12. desember, forteller Elgheim.

Auksjonen i dag er rekordstor.

- Vi har aldri holdt en større Munch-auksjon før, forteller Elgheim.

Verkene som skal under hammeren i kveld har en taksert verdi på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Og selv om det er størst interesse rundt litografiet av «Madonna», legges det ut malerier i kveld som er mer verdt. Oljemaleriet «Høstarbeid ved drivhuset», er taksert til mellom 8 og 10 millioner. Oljemaleriene «Det røde hus» og «Fjordlandskap», er begge taksert til over 5 millioner.