DEBATT

Fagorganisering:

Vi har aldri vært flere

LO og forbundene har aldri hatt flere medlemmer. Men vi ser med bekymring på at andelen som er medlem av en fagorganisasjon blir færre.

MEDLEMSVEKST: Mellom 2013 og 2017 vokste medlemstallet i LOs forbund med 3,17 prosent, og vi har nå 925 000 medlemmer, skriver LO-leder Hans Christian Gabrielsen. Foto: Henning Lillegård
MEDLEMSVEKST: Mellom 2013 og 2017 vokste medlemstallet i LOs forbund med 3,17 prosent, og vi har nå 925 000 medlemmer, skriver LO-leder Hans Christian Gabrielsen. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sin leder 2. mai med tittelen «Snøblind på 1. mai» skriver Dagbladet blant annet at «LO er i en lang nedadgående spiral med svikt i medlemstallet». Det er feil. LO og forbundene har aldri hatt flere medlemmer.

Mellom 2013 og 2017 vokste medlemstallet i LOs forbund med 3,17 prosent, og vi har nå 925 000 medlemmer, på tross av at enkelte forbund opplevde en nedgang, som en følge av nedturen i oljesektoren.

Veksten skyldes i stor grad godt rekrutteringsarbeid, og at vi tegner stadig flere tariffavtaler.

LO har et verveprosjekt i servicenæringen, hvor et av de viktigste tiltakene er å tegne nye tariffavtaler. Så langt ligger vi langt foran målet.

Dagbladet skriver at «antall fagorganiserte synker». Det riktige er at arbeidsmarkedet vokser raskere enn antall fagorganiserte, og derfor blir andelen som er medlem av en fagorganisasjon færre.

Det er flere årsaker til dette, blant annet at mye av veksten i sysselsettingen de siste årene har kommet som en følge av økningen i bemanningsbransjen.

At færre av oss blir medlem av en fagforening er ikke en utvikling vi ønsker. Vi gjør vårt for å øke organiseringen, og arbeidsgiverne må gjøre sitt, men regjeringen må også bidra. Trepartssamarbeidet må styrkes, vi trenger et arbeidsliv med trygge rammer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer