TILBAKE IGJEN: René Dif , Søren Rasted, Claus Norreen og Lene Nystrøm gir ut sitt første Aqua-album med nytt materiale på elleve år. Foto: Lars Eivind Bones
TILBAKE IGJEN: René Dif , Søren Rasted, Claus Norreen og Lene Nystrøm gir ut sitt første Aqua-album med nytt materiale på elleve år. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

- Vi har alltid hatt seksuelle undertoner i tekstene våre, selv om vi benektet det før

Aqua-Lene synger om robotsex på deres nye plate, men mener de også var frekke i «Barbie Girl»-tida.

(Dagbladet): 30 millioner solgte plater og singler kunne ikke hindre dansk-norske Aqua i å havne øverst på musikkmagasinet Rolling Stones liste over «The Worst Songs of the Nineties» med låta «Barbie Girl».

I dag gir bandet ut «Megalomania», sitt første album på elleve år. Når de nå ser tilbake på den elskede og hatede debutsingelen fra 1997, kan de skjønne hvorfor den topper den tvilsomme lista.

- Det er noe med låter som er så catchy. Man blir irriterte fordi man får dem på hjernen. Det blir som en hjernevask, sier Søren Rasted, låtskriver og produsent i Aqua.

Kona Lene Nyström, også kjent som Aqua-Lene, følger opp:

- Man får rett og slett ikke låta ut av hodet. Og når den til slutt forsvinner, så hører man den på nytt på radioen.

Fra Barbie til robotsex - Er det lettere å kritisere kommersiell dansemusikk enn for eksempel kredibel og skjeggete indiemusikk?

- Ja, og det irriterer meg kraftig. Når man arbeider med musikk og lever av det, så vil man selge plater. Det er en viss snobbethet i bransjen som sier at man ikke skal være stolt av at man selger bra. Da blir jeg hissig, sier Aqua-Lene.

- At folk ser ned på artister fordi de har solgt millioner av album, det synes jeg er latterlig. De burde heller vise respekt, sier hun.

For 14 år siden ba Aqua-Lene, i Barbies skikkelse, sin Ken om å «undress me everywhere».

På det nye albumet er slike antydende tekstlinjer byttet ut med en noe mer direkte og frekk kommunikasjon.

«So why do you fuck me like a robot», synger hun blant annet på singelen «Like a Robot».

- Vi har blitt eldre, og det hadde nok vært rart om vi fremdeles sang om dukker og prinsesser. Vi har alltid hatt seksuelle undertoner i tekstene våre, selv om vi alltid benektet det før. Vi lurte lenge på om vi skulle endre setninga til «love me like a robot» eller «do me like a robot», men det var best å bare være direkte, sier Nystrøm.

Alltid frekke Søren Rasted mener at man ikke bør si «fuck» bare for sjokkverdiens skyld.

- Men dette handler om et forhold som har blitt kaldt, hvor sexen har blitt mekanisk. Det er det vi ønsker å formidle med teksten, sier han.

Dansk presse har den siste tiden skrevet mye om det de mener er bandets frekke stilskifte - hvor Aqua-Lene har gått fra å være en uskyldig ungjente til å kjøre utfordrende sceneshow iført lakk og lær.

Aqua-Lene mener bandet alltid har vært frekke - på sin måte.

- Folk er sikkert vante med den rosa fasaden, men sannheten er jo at Søren og Claus har vært veldig flinke å skrive disse tekstene med dobbel betydning. Vi var frekke på vår måte da vi slo gjennom også, sier hun.

Ble slitne Selv om det er elleve år siden Aqua ga ut et album bestående bare av nye låter, mener de at det ikke er et comback. Og de føler heller ikke noe press.

- Etter den første plata ble vi satt opp på en pidestall - vi følte oss ikke den oppmerksomheten, men måtte likevel vise at vi dugde på album nummer to. Det gjorde oss slitne og vi følte oss oppbrukte. Nå er det ingen som forventer Aqua. Det passer fint, forteller Lene Nystrøm.

- Så det hjelper ikke på selvtilliten å ha solgt 30 millioner album og singler?

- Nei, det gjør det ikke noe lettere, sier Søren Rasted og ler.

DEN GANG DA: Da Aqua ga ut debutalbumet «Aquarium» i 1997, ble de fort et av klodens hotteste popband. Foto: Dagbladet
DEN GANG DA: Da Aqua ga ut debutalbumet «Aquarium» i 1997, ble de fort et av klodens hotteste popband. Foto: Dagbladet Vis mer