Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi har bevisst valgt å se bort fra det politiske ved terrorhandlingen

Kunstutvalg om valg av minnesmerker etter 22. juli.

STØTTEGRUPPAS REPRESENTANT: John Hestnes er en av seks medlemer i utvalget som har bestemt hvilken kunstner som skal lage minnesmerkene etter 22. juli. Her to år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
STØTTEGRUPPAS REPRESENTANT: John Hestnes er en av seks medlemer i utvalget som har bestemt hvilken kunstner som skal lage minnesmerkene etter 22. juli. Her to år etter terrorangrepene 22. juli 2011. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten ett og et halvt år har gått siden seks personer fikk i oppgave å sette opp minnesmerker etter 22. juli-terroren. 300 forslag til minnesmerker ble sendt inn, de ble kuttet ned til åtte, og i dag skal det avgjøres hvem som får lage minnesmerkene.

Ett skal stå på Sørbråten gård i Hole kommune, med utsikt til Utøya. Ett skal stå i regjeringskvartalet og ett skal stå i det nye regjeringskvartalet når det blir ferdigstilt.

Kunstutvalget spurte i fjor det norske folk om hvilket ord de tenker at minnestedene burde relateres til. De fleste sa samhold. Få sa politisk terror. 

- Ikke politisk - Vi har bevisst valgt å se bort fra det politiske ved terrorhandlingen når vi har vurdert de ulike prosjektene, forteller John Hestnes.

Han mistet en kollega i terroraksjonen mot regjeringskvartalet og er den nasjonale støttegruppa for 22. juli sin representant i utvalget som skal avgjøre hvilken kunstner som skal få lage minnesmerkene.
Bjørn Ihler, som overlevde terroraksjonen på Utøya, forstår at det politiske ikke har fått noen plass, men han er uenig i utvalgets avgjørelse om å se bort fra at det var en politisk motivert handling.

- Det er merkelig, i og med at hele grunnlaget for terroren var politisk. Det politiske aspektet ved terroren er noe hele det norske samfunnet må begynne å ta mer seriøst, sier Ihler og legger til:

- For meg er det ikke viktig med et monument, men jeg forstår at det kan være det for andre.

- Skal gjøre vondt - Da jeg ble valgt inn i utvalget for nesten ett og et halvt år siden kunne jeg særs lite om kunst. Men jeg har vært opptatt av at minnesmerkene skal gi de som kommer dit en følelse av grusomhetene som utspilte seg på Utøya og i regjeringskvartalet, sier Hestnes.

UNDERLIG: Bjørn Ihler synes det er rart at kunstutvalget ikke har vurdert de ulike prosjektene etter politiske uttrykk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UNDERLIG: Bjørn Ihler synes det er rart at kunstutvalget ikke har vurdert de ulike prosjektene etter politiske uttrykk. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hele Norges coronakart