FOTBALLDRAMA: «Heimebane» handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Neste uke starter opptakene på sesong 2, en måned forsinket. Video: NRK Vis mer Vis mer

TV/film-streiken

- Vi har blødd betydelig

«Heimebane» ligger en måned bak skjema.

«Heimebane 2», den kommende dramaserien «Twin» og krimserien «Wisting» ble rammet av streik mellom Norsk Filmforbund (NFF) og Virke. Konflikten ble avlyst mandag etter at streiken ble et faktum 1. september.

56 filmarbeidere har streiket, og det har rammet de nevnte prosjektene hardt. Nå er de tilbake på sporet, men ikke uten betydelige forsinkelser.

- Vi har blødd

- Vi håper å komme i gang med innspillingen av «Heimebane 2» neste uke. Det er for tidlig å si hva kostnadene av streiken blir, både kreativt og økonomisk. Men vi har blødd betydelig, sier produsent Yngve Sæther i Motlys.

Han er glad for at streiken nå er over og at de nå kan komme i gang.

Etter det Dagbladet erfarer, kan streiken ha kostet produksjonsselskapet Motlys opp mot en million kroner. I tillegg er en rekke underleverandører rammet økonomisk. Sæther ønsker ikke å tallfeste Motlys' tap.

Skulle vært ferdig

- Det er viktig å komme fort i gang. Vi skal filme i Ulsteinvik og på flere fotballarenaer. Og mange er redd for skader på gressmattene nå som høsten er i gang, sier Sæther.

Dersom det ikke hadde blitt steik, vil «Heimebane 2» vært ferdig innspilt denne uka.

- Utsettelsen har heldigvis ikke ført til at det kolliderer med andre oppdrag for skuespillerne. Vi regner med at serien vil være klar for visning på NRK i slutten av februar eller begynnelsen av mars 2019, sier Sæther, som opplyser at de skal lage åtte episoder denne gang, mot ti i første sesong.

Seriestart våren 2019

Mandag skrev Dagbladet om stor jubel i «Wisting»-leiren. Sven Nordin har rollen som politietterforsker William Wisting i krimserien «Wisting», basert på bøkene til Jørn Lier Horst.

- Vi trenger ei uke med forberedelser før vi kan starte opptak, sa produsent Silje Hopland Eik i Cinenord til Dagbladet i går.

«Wisting» er en krimserie i 100-millionersklassen. Til tross for en måneds forsinkelse, blir det etter all sannsynligvis likevel seriestart våren 2019, som planlagt.

Frykter mørketida

Produsent for dramaserien «Twin», Sigurd Mikal Karoliussen, er glad for at streiken over. Han legger til at det har rammet Nordisk Film Production både kreativt og økonomisk.

Opptakene foregikk i Lofoten da streiken rammet.

- Vi håper å komme i gang i løpet av neste uke. Vi slåss mot klokka. Det er viktig at vi får gjort de nødvendige opptakene før mørketida står til, sier Karoliussen.

Utsatt til neste høst

«Twin» er en dramaserie i åtte deler med Kristofer Hivju i hovedrollen.

Dramasjef Ivar Køhn i NRK, som samarbeider med Nordisk Film Production om serien, forteller at steiken har gjort det urealistisk å sende serien våren 2019, som planlagt.

- Nei, den blir nok utsatt til høsten 2019, sier Køhn.