Alarmklokkene ringer for oss:

Vi har da virkelig ikke tid til å bli rundlurt av STATEN!!!

Innovasjon Norge er vår samtids lurendreiere, og vi i pressen må ta oss god tid til å sjekke ut slike kjempesaker om et tidløst øysamfunn i Troms.

NORDLYSTLØGNERE: Innovasjon Norge brukte en halv million på å lure oss i pressen. Det er ikke slik at klokkene er bannlyst på Sommarøy i Troms. Dumt gjort av Staten, og av oss å ikke sjekke faktabakrunn. Beklager. Foto: NTB Scanpix.
NORDLYSTLØGNERE: Innovasjon Norge brukte en halv million på å lure oss i pressen. Det er ikke slik at klokkene er bannlyst på Sommarøy i Troms. Dumt gjort av Staten, og av oss å ikke sjekke faktabakrunn. Beklager. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Meninger

Veggur er mitt islandske navn. Tenker derfor på Chaplin og «Modern Times». Tenker på Little Feat og «Times Loves a Hero». Tenker på «Easy Rider» der Hopper og Fonda stopper chopperne, kaster klokkene og brøler ut på landeveien. Frihet. Det tidløse.

Og, noen patetiske harehunder av oss forsøker derfor litt for ofte å skru tida tilbake ettersom vi lever i ei snodig samtid og kjenner på en liten gru for framtida. Ja, og da ble det vel slik at vi i pressen nylig gikk fem på da det dukket opp en kjempesak om det tidløse samfunn. I Norge!

I dette heseblesende Høyre-pengelandet. Vi som lever av å stresse. Vi som har så dårlig tid at vi glemmer de eldre, laksen, klima, medmennesker, stille lengde, unge, rare, urmakere og nuet. (Vi ler litt også da, lavt).

Derfor, hva? Ei tidløs øy? I Nord-Norge! Vi skrur tida tilbake til 7. juni. Dagbladet, sammen med mange andre aktører innenfor Kgl. Norsk Presse, la ut en NTB-sak som siterte NRK:

«Innbyggere på Sommarøy i Troms ønsker seg et samfunn uten klokker og tidsfrister og vil be myndighetene om hjelp til å gjøre øya til tidsfri sone. Forrige helg ble det organisert et folkemøte i bygda, og innbyggerne ble enige om å sende et opprop videre til myndighetene, melder NRK. Ønsket er at Sommarøy ikke skal måtte forholde seg til tidsfrister, som for eksempel åpningstider i butikkene. Initiativtakerne ønsker at folk kan henge fra seg klokkene sine på brua når de kommer til Sommarøy og deretter glemme tida helt. Allerede henger det flere armbåndsur på brua.»

Så bra, men så feil. Så lurt. Så feilinformert. Av Staten, fordi det viser seg altså at tiden ikke står nevneverdig stille der oppe i flotteste Troms, men at det var staten, ved Innovasjon Norge, som hadde klekket og klokket ut ideen om det urmakerfrie samfunn for å få flere sommerturister, langt nord i livet (Takk, Erik B.)

Greit nok det, men hvorfor måtte de ty til eventyr, lureri og være juksemaker pipelort? Fake news? Ja, det sørget staten og vi i pressen for. Beklager på vegne av både den korte og lange viser.

Men, staten skal vel ikke være mer klovner enn nødvendig? Alvorlig talt, dette var ikke tiden for slikt.

Av dere, det statlige selskapet som brukte nesten er halv million kroner på reklamekampanjen der sikkert noen gnir seg litt i hendene nå. Vi leser også at Innovasjon Norge hentet inn profesjonelle lurendreiere aka PR-byråer. Dette både fra hovedstaden, og London.

Tidstyver er dere, hele bunten. Tiden leker med alle våre sår.

Ja, vi tror til og med gamle Big Ben rister på hodet i all sin majestetiske tidløshet over dette. Men, samtidig: Innfør det klokkeløse øysamfunn og de siste hippier vil ankomme for å gjøre sine revestreker, mens de drømmer og døgner.

Akk ja, det tidløse samfunn er nok en blå utopi – derfor les Ernest Hemingways «Klokken ringer for deg» og hør Alf Prøysen:

Blåklokkevikua – midt i æillt det grå,

Blåklokkevikua – som je lengte mot deg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.