TOSPANN: - Vi har et fantastisk nonverbalt samarbeid, sier Jo Nesbø om seg selv og illustratør Per Dybvig. Foto: Hans Arne Vedlog
TOSPANN: - Vi har et fantastisk nonverbalt samarbeid, sier Jo Nesbø om seg selv og illustratør Per Dybvig. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Jo Nesbø møter illustratør Per Dybvig

- Vi har et fantastisk non-verbalt samarbeid. Jeg overlater tegningen til Per, han har doktor Proktors verden i sitt hode

Jo Nesbø og Per Dybvig har bare møttes en gang på ni år.

«Det der er den perfekte Doktor Proktor», sa Jo Nesbø første gang han så illustrasjonene til Per Dybvig.

«Det der er Fru Strobe», svarte Per Dybvig.

Det er gått nærmere ti år siden Doktor Proktor prompet for første gang, og nesten like lenge siden forfatteren møtte illustratøren. De har ikke sett hverandre siden.

Da Dybvig den gang fant fram sin versjon av Doktor Proktor, sa Nesbø: «Jammen, det der er jo enda mer Doktor Proktor.»

- Det hørtes ut som en nødløgn der og da, men jeg mente det, sier Nesbø og smiler.

Legger seg ikke opp i hverandres abeid

De to herrer har tatt av seg lue og frakk, og håndhilst på et kontor på Aschehoug. Dybvig er på snarvisitt i Oslo, skal hente originaltegninger han sender med post til forlaget, før han flyr tilbake til Stavanger. Møtet mellom forfatter og illustratør er mest til ære for journalist og fotograf, ispedd litt nysgjerrighet og en dose dyp respekt for hverandre.

- Vi har et fantastisk non-verbalt samarbeid. Jeg overlater tegningen til Per, han har Proktors verden i sitt hode, og han legger seg heldigvis ikke opp i skrivingen min. Jeg tror han er som meg, jobber best når han får jobbe i fred, sier Nesbø.

Per Dybvig nikker seg enig. Han kommer til å gjøre det ofte den neste timen.

Da «Doktor Proktors Prompepulver» kom ut i 2007, var doktoren høy og hengslete, med røde briller og uregjerlig skjegg. Dette er mannen som produserer promper som brenner hull i buksa og sender små gutter ut i verdensrommet - og tilbake igjen. Når bok nummer fem nå er ute, står millioner av barn over hele verden i fare for ikke å få julegavene sine. «Kan Doktor Proktor redde jula?», er spørsmålet.

I løpet av de siste ni åra har den bebrillede doktoren reist med Bulle og Lise i tidsbadekar, infiltrert verdens verste skurkemiljø og spredd sitt prompepulver utover 34 land. I rundt en million eksemplarer.

Ømhet for karakterene

Nesbø bestemte seg tidlig for at det var illustratør og billedkunstner Per Dybvig som skulle sette streken.

- Han har humor, samtidig som han har en ømhet for karakterene og behandler dem med sympati. Alle sammen, selv de mest groteske, gir han forsonlige trekk.

Dybvig var aldri var i tvil. Da han leste Doktor Proktor, var det så mye å ta tak i at det bare var å si ja. Det tar litt tid før han finner karakterer han kan leve med gjennom en hel, og til og med flere bøker, men når de først er der, da tar det fart.

- Det er så mye energi i disse bøkene, så mye absurditet, så når jeg har begynt å tegne, er det vanskelig å stoppe, sier han og finner fram en illustrasjon der Bulles neseblod fyker over siden.

- Bulle er interessant, sier Nesbø. - Han er en blanding av en egoist og en bruktbilselger, men god på bunn. Jeg har lett for å få sympati for sånne typer.

TOSOMME: Jo Nesbø og illustratør Per Dybvig har begått fem bøker om Doktor Proktor. Dette er andre gang de møter hverandre. Foto: Hans Arne Vedlog
TOSOMME: Jo Nesbø og illustratør Per Dybvig har begått fem bøker om Doktor Proktor. Dette er andre gang de møter hverandre. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Grunnleggende kjærlighet

Han sier han kan bli sentimental når han skriver Doktor Proktor.

- Jeg har utviklet en grunnleggende kjærlighet for dem, og kan sitte med klump i halsen når jeg skriver. Jeg kan forføre meg selv til å bli ordentlig lei meg, men om det er fordi jeg skriver så jævlig godt eller fordi jeg fullstendig mangler avstand til karakterene, vet jeg ikke.

Per Dybvig smiler, drar hånda gjennom håret, og sier det er sykt mye å ta av når han skal velge hva han tegner.

- Det kan komme tre setninger etter hverandre og jeg har lyst til å tegne alle. Jeg liker digresjonene, de små tingene som skjer før eller etter en actionscene.

- Jeg fryder meg når jeg ser den seks meter lange halsen til vampyrgiraffen komme ut av gjøkuret. At den får plass inni der, er jo ikke noe problem. Men så må man jo også godta at julenissen finnes, sier Nesbø.

Han sier han skriver stort sett hele tida. At han liker det så godt at han har problemer med å karakterisere det som arbeid.

- Da jeg begynte å skrive, var det en forfatter som sa til meg at jeg måtte skrive ei bok i året, for da kom jeg inn under innkjøpsordningen. Det var det tristeste jeg hadde hørt, jeg sluttet å jobbe for å begynne å skrive, og det er fortsatt lystbetont.

Egne tegnere

Nå blir det fort en bok eller to i året. Enten om doktoren eller om Harry Hole, eller begge. Harry Hole skal til pers igjen til våren.

På bordet ligger eksemplarer av Doktor Proktor på ulike språk. Ikke alle med Per Dybvigs illustrasjoner.

- Mange land vil nok bruke sine egne tegnere, sier Dybvig.

- Alle land har en sterk formening om hvordan barnebøker skal illustreres, og mange syns nok Pers tegninger er litt radikale. Men nå ser vi at flere og flere velger ham, sier Nesbø og plukker opp en asiatisk versjon.

- La meg si det sånn, det er ikke jeg som har plukket denne illustratøren, smiler han.

På spørsmål om Dybvig noen gang har vært redd for hvordan Nesbø skal reagere på tegningene hans, er svaret:

- Det kan skje, men jeg satser på at det er ok.

- Jeg er redd for Pers reaksjon, sier Nesbø. - Det der er et spørsmål om hvem man skriver for. Jeg skriver litt for meg selv, for et par kompiser, redaktøren og for illustratøren. Det er her jeg er mest sårbar for kritikk.

Den perfekte sologitarist

Og når de blir bedt om beskrive hverandre, rister Dybvig på hodet.

- Vi kjenner ikke hverandre, hjelper Nesbø til.

- Han er en hyggelig fyr, sier Dybvig.

- Og Per er den perfekte sologitaristen i dette bandet, en sånn som vet akkurat hva han skal spille når, og like viktig, når han ikke skal spille, smiler Nesbø.

VERDENSKJENTE: Doktor Proktor er å finne i 34 land, ikke alle har valgt Per Dybvigs tegninger. Foto: Hans Arne Vedlog
VERDENSKJENTE: Doktor Proktor er å finne i 34 land, ikke alle har valgt Per Dybvigs tegninger. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer