DEBATT

Debatt: Trakassering i skolegården

Vi har et kulturproblem

«Hore», «slut» og «billig». Ord vi aldri hadde akseptert på en arbeidsplass, er hverdagen til ungdommene våre.

EN TRUSSEL: Det er nesten så man ikke tror det man leser. På sikt er dette en trussel mot demokratiet, fordi det kan få stemmer til å stilne allerede før de har talt.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN TRUSSEL: Det er nesten så man ikke tror det man leser. På sikt er dette en trussel mot demokratiet, fordi det kan få stemmer til å stilne allerede før de har talt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Omfanget av seksuell trakassering er fremdeles rystende og urovekkende høyt. De siste ukene har vi kunnet lese om bekymringsfulle tall fra Forsvaret om mobbing og seksuell trakassering. Andelen som oppgir å ha blitt utsatt er betydelig høyere for kvinner enn blant menn.

Det samme gjelder tallene fra studentenes helse- og trivselsundersøkelse der langt flere kvinner enn menn svarer at de har vært utsatt for seksuell trakassering.

Denne uka gikk det enda lenger. Tre 9. klassejenter skrev om opplevelser fra ungdomsskolen. I innlegget forteller jentene om at #Metoo-bevegelsen aldri kom til klasserommene og at de er bekymret for utviklingen.

Det må vi lytte til.

Jentene skriver at de daglig er vitne til nedsettende kommentarer i skolegården, og at det på sosiale medier antakeligvis er enda verre. Reaksjonene som de fjorten år gamle skribentene har fått på innlegget sitt, kan tyde på at dette ikke bare gjelder deres respektive skole, men er et omfattende problem.

Det er nesten så man ikke tror det man leser. Dette er en ukultur det haster å få gjort noe med. På sikt er dette en trussel mot demokratiet, fordi det hindrer deltakelse og kan få stemmer til å stilne allerede før de har talt. Netthets, trusler og kjønnsrelatert mobbing rammer både unge og voksne jenter og kvinner. Vi ser det i kommentarfeltene i nettavisene og hos kvinnelige bloggere, i skolegårdene og på arbeidsplasser.

Sju av ti unge opplever press om å ha en «fin kropp». Når Ella Fyhn, Ellisiv Aure og Ea Baklund skriver og forteller til Aftenposten at nedsettende ord og kommentarer kan bli til selvoppfyllende profetier hvis de blir gjentatt over tid, er det mulig å trekke noen paralleller til at ni av ti 16-åringer ønsker å endre på kroppen sin.

Når jenter daglig får høre at de bør «operere kroppene sine», eller hvor «billige» de er, må vi forstå alvoret i at de samme jentene over tid «tar på seg skylden» for at de lar seg påvirke.

Kroppspress og uoppnåelige idealer er en sentral årsak til dårlig psykisk helse i ungdommers liv, og uakseptable holdninger underbygger problemet. Strukturer som dette er skadelig over tid.

Norge er verdens nest mest likestilte land etter Island. At likestillingen beveger seg sakte, men sikkert i riktig retning viser at vi har iverksatt tiltak som fungerer. Men vi kan ikke sole oss i glansen av disse tallene, når vi nå får høre historier som viser at uakseptable holdninger er utbredt allerede på barneskolen.

I dag markerer vi den internasjonale kvinnedagen. Forslaget om å etablere et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering har vært på høring og innebærer også en styrking av Likestillings- og diskrimineringsombudets (LDO) veilednings- og hjelpetilbud til personer som utsettes for seksuell trakassering.

Arbeidstilsynet og LDO har også styrket sitt samarbeid om innsats mot seksuell trakassering. Det er lansert en elektronisk veileder med seks viktige tiltak for å forebygge og hindre seksuell trakassering på arbeidsplassen. I tillegg tilbyr Arbeidstilsynet og LDO kurs over hele landet rettet mot arbeidsgivere, verneombud og tillitsvalgte.

Men holdningsarbeidet må begynne enda tidligere. Ella, Ellisiv og Ea har helt rett når de skriver at det å bagatellisere denne type hendelser med at «gutter bare er sånn», er å gjøre alle, både gutter og jenter, en bjørnetjeneste før de skal inn i voksenlivet – det viser også undersøkelser fra arbeidslivet. Dette er uakseptabelt, det er ulovlig og det er noe vi skal ta tak i, ikke bagatellisere.

Jeg er glad for at likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm har invitert Ella, Ellisiv og Ea til et møte, fordi en forutsetning for å forstå er å lytte.

Regjeringen følger opp strategien mot hatefulle ytringer og jeg er glad for at vi endelig skal etablere et lavterskeltilbud for behandling av saker om seksuell trakassering, som jeg foreslo i Stortinget i 2017. Vi fortsetter arbeidet med mål om et likestilt samfunn.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer