DEBATT

Første mai:

Vi har fortsatt mye å slåss for

Deler av norsk arbeidsliv minner oss fortsatt på hvor mye blod, svette og tårer som ligger bak mange av de seirene de fleste av oss i dag kan ta for gitt.

BRUK OG KAST: Det siste tiåret har mange av de store entreprenørbedriftene blitt så vant til å kunne leie inn og bruke og kaste arbeidskraft, at det nærmest er blitt utenkelig å ansette folk, skriver artikkelforfatteren. På bildet er en anleggsarbeider under byggingen av Vålerengas nye stadion. Illustrasjonsfoto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix
BRUK OG KAST: Det siste tiåret har mange av de store entreprenørbedriftene blitt så vant til å kunne leie inn og bruke og kaste arbeidskraft, at det nærmest er blitt utenkelig å ansette folk, skriver artikkelforfatteren. På bildet er en anleggsarbeider under byggingen av Vålerengas nye stadion. Illustrasjonsfoto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I morgen er det 1. mai, arbeidernes internasjonale kampdag. I Norge har vi markert dagen siden 1890, da de første arbeidertogene marsjerte gjennom et par norske byer med krav om åtte timers arbeidsdag. Det skulle gå mange slike tog før kravet ble innfridd – nesten tre tiår tok det.

Før åttetimersdagen ble vedtatt av Stortinget i 1919, var det mange arbeidere som tok den, ved simpelthen å forlate jobben etter åtte timer. Bygningsarbeiderne i Oslo var blant de som gikk i spissen; en annen gruppe var arbeiderne på Notodden.

Poeten Amalie Kasin Lerstang, som selv er fra Notodden, skriver om denne kampen i sin nye diktsamling «Vårs»:

...tar, for vi får den ikke

når klokka slår ferdig på salpeterfabrikken

har det vært tomt der i to timer allerede

(...)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer