Vi har fostret nye forfattere i ti år

Diktkammeret til Dagbladet jubilerer.

DIKTKAMMERET-FORFATTERE: Mange tidligere Diktkammeret-poeter har bokdebutert i etterkant. Endre Ruset, kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen på Lillehammer, var med helt i starten. Både Kathrine Nedrejord (midten) og Tina Åmodt debuterte med romaner i fjor. Foto: STEINAR BUHOLM / HANS ARNE VEDLOG / SIV JOHANNE SEGLEM
DIKTKAMMERET-FORFATTERE: Mange tidligere Diktkammeret-poeter har bokdebutert i etterkant. Endre Ruset, kunstnerisk leder for Litteraturfestivalen på Lillehammer, var med helt i starten. Både Kathrine Nedrejord (midten) og Tina Åmodt debuterte med romaner i fjor. Foto: STEINAR BUHOLM / HANS ARNE VEDLOG / SIV JOHANNE SEGLEMVis mer

(Dagbladet): Visste du at hver måned skrives det 6000 dikt og dikt-kommentarer på Dagbladet.no? I dag fyller Diktkammeret - Dagbladets forum for poesi - 10 år!

- Jeg husker det første året da jeg satt her med et modem og jobbet. Det tok sikkert to minutter fra jeg hadde klikket meg inn på et dikt, og til jeg kunne skrive en kommentar, sier Helge Torvund.

Tatt på senga
Han er poet og poesianmelder, og selve diktlæreren på Diktkammeret. Siden starten i 2001 har han gått gjennom de innsendte diktene i forumet, og kommet med både ros og innspill til forbedringer.

- Jeg ble tatt på senga av den enorme interessen, og at den har holdt seg så lenge. Det er klart at jeg har ikke noe eksakt tall på hvor mange brukere som er faste over en periode. Men interessen er jevn og stor. Og jeg har opplevd at folk rundt i det litterære miljøet er mer oppmerksomme på diktkammeret enn jeg lenge var klar over. Noen forlag er åpenbart inne og kikker på måndens poet, noen ganger har de blitt kontaktet av forlag, forteller han.

Mange bokdebutanter
Siden oppstarten har minst et 20-talls Diktkammeret-poeter bokdebutert. Blant dem er kunstnerisk leder på Litteraturfestivalen, Endre Ruset, poetene Terje Tørrisplass, Trine Ness, Geir Halnes, og ikke minst Kathrine Nedrejord (23), som debuterte med romanen «Transitt» på forlaget Oktober i fjor. Hun har først og fremst skrevet på Skolekammeret, som ble startet i 2003 og er Diktkammerets elevforum. Der har hun vært månedens poet hele sju ganger.

DIKTLÆREREN: Helge Torvund har vært lærer og veileder på Diktkammeret siden oppstarten.
Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
DIKTLÆREREN: Helge Torvund har vært lærer og veileder på Diktkammeret siden oppstarten. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- For meg har Skolekammeret vært veldig viktig. Jeg fikk gode tilbakemeldinger, som har hjulpet meg veldig til å komme dit jeg er i dag. Det var noe annet enn å skrive på skolen. På Skolekammeret fikk jeg være mer kreativ, sier hun.

Før romandebuten ble også noen av diktene hennes publisert i boka «Faen ta tyngdekrafta», en samling av månedens dikt på Skolekammeret fra 2005 til 2008. Helge Torvunds første leksjoner om å skrive poesi ble også utgitt som bok på Samlaget i 2001.

Her kan du lese alle leksjonene han har skrevet til nå.

Jevn kvalitet
- Hva synes du om kvaliteten på Diktkammeret-diktene?

- Det er åpenbart at de enkelte poetene utvikler seg over tid. Noen slutter etter hvert, og det er helt naturlig. Så kommer det inn nye, slik at kvaliteten derfor er nokså jevn. Det er ingen hemmelighet at mange dikt ikke er på et veldig høyt nivå, dersom vi skal måle dem opp mot innkjøpsordningens standarder. Men mitt mål er å møte den enkelte der de er i en utviklingsprosess. Også er det selvfølgelig givende å stadig vekk få lese noen flotte linjer eller helt dikt som er veldig bra, sier han.