- Vi har ikke avvist selvmordsbomber-stykke

Beskylder NRK for sensur.

SKREV OM SELVMORDSBOMBER: Forfatter Ole Asbjørn Ness fikk 17 500 kroner i forskudd fra NRK, for å skrive et hørespill om en selvmordsbomber for dem. Nå hevder han at de har avvist stykket fordi han vil la det ende med at hovedpersonen sprenger seg selv i lufta. Her fra 2004, da han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for romanen "Det er natt".
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
SKREV OM SELVMORDSBOMBER: Forfatter Ole Asbjørn Ness fikk 17 500 kroner i forskudd fra NRK, for å skrive et hørespill om en selvmordsbomber for dem. Nå hevder han at de har avvist stykket fordi han vil la det ende med at hovedpersonen sprenger seg selv i lufta. Her fra 2004, da han fikk Tarjei Vesaas debutantpris for romanen "Det er natt". Foto: Knut Falch / SCANPIX .Vis mer

||| (Dagbladet.no): Forfatter Ole Asbjørn Ness anklager NRK for sensur, etter en konflikt om et hørespillmanus. Det skriver Aftenposten i dag. (Artikkelen er ikke på nett) «FlavaLaden» handler om norske Erik som konverterer til Islam og ender opp som selvmordsbomber. Ness fikk 17 500 kroner i forskudd fra NRK for å skrive stykket for dem.

Men etter tre års manusarbeid, har NRK ennå ikke bestemt seg for om de vil spille det inn.

- Ikke avvist stykket
Ness hevder han fikk et ultimatum: Enten endrer du slutten slik at hovedpersonen ikke sprenger seg selv i lufta, ellers blir det ikke noe hørespill. Slik Ness hadde skrevet det, ble det for kontroversielt for statskanalen, antydet de.

- Jeg fikk en telefon fra dramaturgen i forrige uke, med beskjed om at hvis jeg ikke endret slutten, hadde det ingen hensikt å fortsette denne prosessen, sier Ness til Dagbladet.no.

Men radioteatersjef Nils Heyerdahl avviser at NRK skal ha gitt Ness noe slikt ultimatum.

- Ness kom med et førsteutkast som vi var interesserte i å videreutvikle. Men så har det oppstått uenighet på rent kunstneriske premisser mellom dramaturg og instruktør på den ene siden, og dramatikeren på den andre. Det har å gjøre med slutten på stykket, som våre folk mener ikke er dramatisk begrunnet. Men på et tidspunkt sier dramatikeren at nei, slik vil jeg det skal være. Dermed er det vanskelig for dem å samarbeide videre, sier han til Dagbladet.no.

Følsomt område
- Men NRK har ikke avslått stykket. Vi ser videre på det, og den som til sist antar det er meg eller min sjef, Hans Rossiné. Vi håper så klart at vi til slutt kommer til enighet med dramatikeren, sier Heyerdahl.

Han vedgår at stykket omhandler et følsomt område, og at det er en av grunnene til at det har tatt tid. Men det er helt naturlig at manusforfatter og dramaturg eller instruktør arbeider med stykket sammen og endrer på ting underveis, mener han.

- Ness sier han fikk beskjed om å sende hovedpersonen for å jobbe på en olivenlund i Palestina, istedet for å blåse seg i lufta?

- Jeg kan ikke uttale meg om hva som har blitt sagt i de interne samtalene. Men det virker usannsynlig på meg. Her finnes det så klart to fortellinger om hva som har skjedd, sier han.

Erkemuslimen i skapet
Men Ness mener behandlingen han har fått viser at NRK er paranoide overfor muslimer, og tror de blir fornærmet av alt mulig.

- De vil aldri si rett ut at dette er for kontroversielt, men har sagt det implisitt flere ganger. De gjemmer seg bak et dramaturgisk fikenblad. Alt skal være så pent og pyntelig. Blandingen av feighet og uklarhet irriterer meg, sier han.

Ness har også skrevet en kronikk om saken i dagens Aftenposten.

«I et skap på Marienlyst sitter det øyensynlig innelåst en «ekte muslim», erkemuslimen, NRKs platonske idé av en muslim, Mullah Krekars trangsynte fetter. Han leser alt de gir ham, og ut ifra om han smiler eller raser vet de om det er godt for norske muslimer,» skriver.

Han anklager statskanalen for å ha et felles prosjekt med flere norske intellektuelle, om å bygge en vegg som skal holde alt ubehagelig ute.

- Det må han gjerne mene. Men dette stykket er en del av «Uro»-prosjektet i NRK, der vi nettopp ønsker å uroe befolkningen og ta opp kontroversielle spørsmål. Tidligere har vi blant annet hatt et stykke hvor en norsk kvinne blir voldtatt av to muslimske piratsjåfører. Det er ikke slik at vi skygger unna disse tingene, sier Heyerdahl.