DEBATT

22. juli

Vi har ikke gjort jobben vår

Vi har ikke tatt et oppgjør med hatet som førte til angrepet for ni år siden i dag.

VI HAR LATT DET SKJE IGJEN: Vi kan ikke slå oss til ro med at nettroll bare er nettroll, og at ordene deres er harmløse. For vi har sett at ord kan bli til handling for mange ganger, skriver innsenderen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VI HAR LATT DET SKJE IGJEN: Vi kan ikke slå oss til ro med at nettroll bare er nettroll, og at ordene deres er harmløse. For vi har sett at ord kan bli til handling for mange ganger, skriver innsenderen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge ble grått 22. juli 2011. Landet mistet alle sine farger. Dagen rev oss ut av ignoransen, og vi fikk for alvor se hvor farlig de høyreekstremistiske kreftene i vårt lille land var.

Men innimellom alt det grå samlet det seg tusenvis av farger. Landet ble igjen fargelagt av rosetogene som ga næring til håp, mot og viktigst; kjærlighet. Vi besluttet i fellesskap at kjærligheten var større enn hatet, og slo ring om alle rundt oss.

I ettertid har fargene fra toget gradvis blitt visket ut.

Neste år er det ti år siden terrorangrepet. Vi har ikke gjort jobben vår. Vi har ikke tatt et oppgjør med hatet som førte til angrepet. Terrorangrepet som ikke bare var resultat av én gal manns handlinger, men som representerte en godt etablert politisk tankegang, og var direkte rettet mot AUF og Arbeiderpartiet.

I dag snakker vi om 22. juli som en naturkatastrofe, uten å ta ansvar for holdningene som førte til angrepet. Og dermed har vi gitt hatet stor plass igjen.

Fremmedfiendtlige og rasistiske ord og utsagn, møter færre og færre reaksjoner, og får mer og mer plass i samfunnet. Den offentlige debatten beveger seg ut i mørkere farvann, med ledende politikere i spissen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer