DEBATT

Debatt: Russland

Vi har mange felles interesser med Russland

Norges forhold til Russland har vært, og er, sammensatt. Men vi har et felles ansvar for å holde døra på gløtt for hverandre, og videreføre et godt naboskap.

GODT NABOSKAP: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og hennes russiske kollega Sergej Lavrov på markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark 25. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
GODT NABOSKAP: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og hennes russiske kollega Sergej Lavrov på markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark 25. oktober. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 75 år siden sovjetiske soldater frigjorde Øst-Finnmark. Norge er dypt takknemlig for at sovjetiske styrker frigjorde fra nazistenes okkupasjon.

Den norsk-russiske grensen, den nordligste i Europa, er unik på grunn av sin stabilitet. Norge og Russland har aldri vært i krig. Norge er det eneste nabolandet Russland ikke har vært i væpnet konflikt med. Det er verdt å ta vare på.

Revolusjonen i 1917 forandret grunnleggende forholdet mellom Russland og dets lille nabostat i vest, Norge. Grensen i nord, som hadde vært relativt åpen fra den ble etablert i 1826, ble langt vanskeligere å krysse etter revolusjonen. Den langvarige pomorhandelen mellom befolkninga i Nord-Norge og i Nordvest-Russland ble brutt. Det samme gjaldt forbindelsene mellom de norske kolonistene på Murmankysten og deres slektninger i Norge. Slik forble det i mange årtier.

Norges forhold til Russland forblir en konstant og viktig faktor i norsk utenrikspolitikk. Grenseboerbeviset som ble innført i 2012 for nordmenn og russere som bor i grensetraktene, gjør det enklere å krysse landegrensene.

Russlands offensive militærøvelser i Norges nærområder og ulike forsøk på å destabilisere og splitte samholdet i NATO er destruktivt og bekymringsfullt.

Russlands opptreden i Ukraina påvirker også forholdet mellom Norge og Russland. Det er viktig i et nordområdeperspektiv at Norge sammen med resten av Europa står opp for folkeretten i møte med Russlands opptreden i Ukraina. Folkeretten og internasjonalt samarbeid bidrar til stabilitet og forutsigbarhet i nord. Havretten er viktig for fredelig sameksistens i området. Regjeringen tar klart avstand fra folkerettsbrudd, og ser med bekymring på situasjonen for det sivile samfunn i Russland.

Norges forhold til Russland har vært, og er, sammensatt. Dette må ikke skygge for at vi også har mange felles interesser. Det grensekryssende samarbeidet utvikler seg stadig. Fra fiskeriforvaltning til folk-til-folk-samarbeid er det over mange år utviklet et tett samarbeid med Russland på mange områder.

TALTE: Russlands president Vladimir Putin snakket om miljøikonet Greta Thunberg da han talte på en energikonferanse i Moskva onsdag. Video: AP Vis mer

Målrettet samarbeid med Russland har ført til økt sjøsikkerhet, større torskekvoter og tiltak for å redusere risikoen for radioaktiv forurensning. I statsbudsjettet for 2020 økes bevilgningene til miljøsamarbeid med Russland. Felles forvaltning av fiskeressursene i Barentshavet er en suksesshistorie, i motsetning til sammenbruddet i fiskeribestandene i andre verdenshav.

Verken Norge eller Russland er tjent med økt spenning i nordområdene.

Norge møter Russland med forutsigbarhet og fasthet, og med åpenhet for samarbeid. Norge og Russland har et felles ansvar for å holde døra på gløtt for hverandre, og videreføre et godt naboskap.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer