Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vinter-OL:

Vi har nettopp feiret tidenes vinter-OL, men arrangere, det vil vi ikke!

Dobbeltmoralens hjemland.

TIDENES OL: Vi har nettopp feiret tidenes vinter-OL. Nok en gang blir vi beste nasjon. Aldri har vi tatt så mange medaljer. Vi har tidenes vinterolympier. Lite gleder nordmenn mer enn vinter-OL. Men arrangere det vil vi ikke! skriver Marianne B. Skou. Foto: Hans Arne Vedlog
TIDENES OL: Vi har nettopp feiret tidenes vinter-OL. Nok en gang blir vi beste nasjon. Aldri har vi tatt så mange medaljer. Vi har tidenes vinterolympier. Lite gleder nordmenn mer enn vinter-OL. Men arrangere det vil vi ikke! skriver Marianne B. Skou. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når vi kommer til Kina i 2022, har de tre siste vinter-OL gått i Asia. Langt fra den delen av verden hvor skiidretten har sin vugge og er mest utbredt.

Det skyldes at søkerland i vår del av verden har blitt mangelvare. Primært fordi arrangementet har blitt for dyrt og IOC har stilt for strenge krav og vært for lite omstillingsvillige.

Nå er store endringer på gang. Lekene kan spres mer, IOC setter nå strenge krav til gjenbruk og vil bidra mer økonomisk. For å nevne noe.

Lille Norge er verdens fremste vinteridrettsnasjon. Skisport har dype røtter i vår kultur og i våre hjerter. Vi har bred OL-erfaring og stor kompetanse på idrettsarrangementer. Vi er et av verdens rikeste land, men samtidig gode på nøkternhet og gjenbruk.

IOC elsker Norge. Og så skulle vi ikke ta den spennende utfordringen det vil være å sette vårt preg på dette gigantarrangementet! Å bidra vårt til å bringe vinter-OL inn i en ny og bedre tid.

Vi kan gjøre det igjen om vi vil. På vår måte og med våre verdier og kunnskap. Vi kan spre det over hele landet om vi vil – Tromsø, Trondheim, Bergen, Lillehammer, Morgedal, Oslo.

Vi trenger få nye anlegg og kan vise verden at OL er forenlig med nøkternhet. Og vil dermed unngå gjennomkorrupte land og land med glisne tribuner. Men da må snart idretten og politikerne her hjemme spille på lag og slutte å hive ballen over til hverandre.

Hvis ikke svenskene kommer oss i forkjøpet. Derfra kommer trolig en søknad om OL i 2026. De har så mange bra anlegg nå at kostnadene blir lave. De har aldri hatt vinter-OL før. Da kommer det i hvert fall tilbake til Europa.

Vi er gode på skepsis, vi nordmenn. Vi liker ikke store forandringer. Kanskje fordi vi har det så godt i dette landet.

Det var også noen som var skeptiske før OL på Lillehammer. Som forståelig nok var redd for at det ville ødelegge den idylliske lille byen ved Mjøsa.

Men da det hele var over, var de store nok til å innrømme at de tok feil. Å surmule er noe annet. I OL-debatten er Leif Welhaven og Hans Mathias Tjømøe gode på det. De får bare surmule videre.

Det er fordeler og ulemper med det meste. Pengejaget. Dopingen. Gigantomanien. OL er svært og hver eneste krone kan alltid brukes til noe annet, og bedre – avhengig av øynene som ser.

Men få – om noen – mener i dag at OL på Lillehammer var en dårlig idé.

Norge er beste nasjon i vinter-OL gjennom tidende. Med tidenes vinterolympiere. Vår OL-historie forplikter.

Moralsk sett kan vi ikke fortsette å være så opptatt av dette arrangementet – og prege det i de grader vi gjør – uten å ta vår del av ansvaret og kostnadene, fordelene og ulempene med å gjennomføre det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!