- Vi har nok av penger og spilleglede

VIMMERBY (Dagbladet): Norges mest skandalebefengte og myteomspunnede band er tilbake for tre lukrative gjenforeningskonserter. - Vi har ikke kommet tilbake for å ta ut pensjonen vår, sier Turboneger-grunnlegger og sjefideolog Thomas Seltzer.

- Vi har øvd i ro og mak, vel vitende om at det blir et nostalgishow uansett. Vi er ikke på promotur, vi har ingenting nytt å selge. Vi er privilegerte som slipper det maset. Det er sånn rock egentlig skal være, sier bassist Thomas «Happy Tom» Seltzer til Dagbladet.

Etterlengtet

Turboneger er altså tilbake. To måneders solid øving, den siste uka med vokalist Hans Erik Dyvik Husby på plass, skal omsettes i årets mest etterlengtede gjenforeningskonsert.

<> Turboneger <> Turboneger, også kjent som Turbonegro, Trbngr og Stierkampf, ble startet i 1988, og hadde sin første spillejobb i mars 1989 på Ungdomshuset i København.

Ga ut debutsingelen «Route Zero» på grunnlegger Thomas Seltzers egen label samme år. 12-tommeren «Turboloid» fulgte året etter.

Albumdebuterte med «Hit Cars & Spent Contraceptives» i 1992. Søkte Rikskonsertene om 400000 kroner for å dra til Japan, men fikk 40000 og dro på pubrunde i Hamburg i stedet.

Etter to vokalister banket Hertis på banddøra i 1993. Han hadde aldri sunget før.

Gruppa ga ut albumet «Never Is Forever» i 1994, og ikledde seg dongeri og dertil hørende image.

Nådde ut til et større publikum med «Ass Cobra» i 1996.

Klassikeren «Apocalypse Dudes» fikk terningkast seks i Dagbladet da den kom ut i 1998.

Da heroinavhengige Hertis gikk ned for telling midt under den påfølgende turneen, bestemte gruppa seg for å avslutte karrieren.

Avskjedsplata, konsertalbumet «Darkness Forever!» (utgitt 1999) ble spilt inn under turneen. Gruppa tok avskjed på rockeklubben Mars i Oslo 18. desember 1998.

I fjor ble Turboneger hyllet av band som Queens Of The Stone Age, Therapy?, Motorpsycho og Satyricon på albumet «Alpha Motherfuckers».

<>Gjenforenes for tre festivaljobber denne sommeren. Spiller på Quart-festivalen lørdag 6. juli.

Turbonegers comeback skjer tre og et halvt år etter bandets avskjedskonsert på Mars i Oslo. Belastningen med Husbys heroinavhengighet og mentale berg-og-dal-baner ble for mye å bære, selv om gruppa var på randen av seriøst gjennombrudd etter å ha levert fra seg klassikeralbumet «Apocalypse Dudes» i februar 1998.

- Hele greia kollapset da vi var på vei opp. Det føltes bittert, innrømmer Knut «Euroboy» Schreiner overfor Dagbladet bare noen timer før bandet skal gå på scenen på Hultsfred.

Han er etter eget utsagn «fighter-nervøs» foran konserten, og vel vitende om at forventningspresset er skyhøyt for de denimkledde og myteomspunnede deathpønkerne.

Mye spenn

Comebacket skjer etter at Quart-festivalen gravde dypt i pengeskuffen tidligere i år.

Ingen vil si hvor store honorar det er snakk om, og ryktene svirrer om både en halv og én million kroner for tre gjenforeningskonserter: på Hultsfred i går kveld, på Quart-festivalen lørdag 6. juli og på Bizarre-festivalen i Tyskland 17. august.

- Det koster spenn å dra i gang et band igjen. Vi måtte kjøpe nytt crew. Rune måtte til og med kjøpe nye instrumenter. Han hadde ikke rørt en gitar siden vi ble oppløst, og gikta måtte knekkes ut av fingrene hans, forklarer Seltzer.

- Vi er hyppe på å spille for alle kidsa som oppdaget bandet på slutten. «Dudes» solgte mer etter at vi ble oppløst. Vi vil vise hvilket bra band vi var. Og er, slår Schreiner fast.

- Vi skal få Beckham-hanekammene til bærumssossen til å blafre på Quart-festivalen. Bare vent, gliser han.

Festivalvinnere

Skal man dømme etter hyppigheten av Turbojugend-trøyer og -jakker på festivalområdet, er det Turboneger som er det store bandet på Hultsfred-festivalen i år. Bandet spilte her i både 1997 og 1998, begge konserter av typen det fortsatt går gjetord om. Joy Division- og New Order-legenden Bernard Sumner hilser blygt da han får øye på bandet i restauranten på Stadshotellet i Vimmerby. Der var det lite skandaler i sikte, selv etter sju timers minibusstur fra Oslo:

Nytt platetilbud

Hans Erik Dyvik Husby - kjent som «Hertis» og Hank von Helvete - avstår riktignok fra et avtalt intervju, men ser godt ut der han rusler rundt på hotellet og spiser snacks. Helsetilstanden hans er et ikke-tema. Rune «Rebellion» Grønn spankulerer med veltrimmet skjegg, hvit hatt, lys skjorte og sandaler og ser ut som han er med i den tidlige 70-tallsutgaven av The Beach Boys. Grunnlegger «Happy Tom», gitarhelt Schreiner og trommis Christer «Chris Summers» Engen er alle i sivilt dongeriantrekk og lukter langt mindre av alkohol enn festivalens mer nøkterne deltakere.

- Vi er et sinnssykt bra pønkeband som har gått veien fra knøttsmå kjellere til arenaformat. Og det har vi ikke trengt å forandre musikken for å oppnå, mener Schreiner.

- Nå er både penger og spilleglede på plass, konstaterer Seltzer.

- Begge deler var det lite av før. Men det er ikke pensjonen vi tar ut her, humrer han.

- Det er en klisjé, men likevel: Turboneger har aldri blitt solgt, men det selger.

- Blir det flere konserter og nye plater i kjølvannet av denne gjenforeningen?

- Vi har fått noen ålreite tilbud om ny plate. Vi får se hvordan det går og hvor moro det blir, sier Seltzer, med klar hentydning til den skjebnesvangre 1998-turneen.

- Vi får sette oss ned etter siste jobben og telle penger, konkluderer Christer Engen.

<B>APOKALYPSEDUDES NÅ:</B> Han von Helvete og Turboneger leverte en oppskriftsmessig sterk gjenforeningskonsert på Hultsfredsfestivalen. Men den virkelig magien uteble, mener Dagbladets anmelder.