MØTTE PRESSEN: Her viser News of the World-redaktør Colin Myler fram den aller siste utgaven av tabloidavisa med de ansatte i bakgrunnen. Dagens søndagsutgave er den aller siste noen sinne. Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga/Scanpix
MØTTE PRESSEN: Her viser News of the World-redaktør Colin Myler fram den aller siste utgaven av tabloidavisa med de ansatte i bakgrunnen. Dagens søndagsutgave er den aller siste noen sinne. Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga/ScanpixVis mer

- Vi har reddet barn fra pedofile og tatt 250 onde kjeltringer

Den siste utgaven av News of the World er spekket av mimring, forsidene de er mest stolte av og selvskryt. Men avisa erkjenner også at det gikk for langt.

LONDON (Dagbladet): «Avisa har vært ansvarlig for å ta massevis av pedofile, våpenselgere, narkolangere, menneskesmuglere, korrupte leger og advokater. Selv har mine saker ført til opptil flere enn 250 vellykkede domfellelser», skriver News of the Worlds gravereporter Mazher Mahmood i en kommentar i dagens utgave.

Utgaven er den siste etter at News International-eier Rupert Murdoch besluttet at avisa skulle legges ned etter massive avlyttingsavsløringer.

- Reddet 13-åring fra pedofile Mahmoods kommentar starter med en historie om et håndskrevet brev han hadde fått fra en 13 år gammel jente som han skal ha reddet fra et pedofilt par.

«Takk for at du reddet meg og livet mitt. Du er som Superman! Du er min helt. Du reddet meg fra denne onde mannen», skal 13-åringen ha skrevet.

- For meg illustrerer brevet hva avisa handlet om, skriver han.

Den britisk-pakistanske gravejournalisten brukte ofte aliaset «den falske sjeiken» - slik som da Sven-Göran Eriksson gikk på limpinnen i 2006. Eriksson hintet blant annet om at han kunne tenkte seg å trene Aston Villa - ikke England, og sa at superstjernene David Beckham og Michael Owen lydig ville følge ham.

- Kjente ikke til avlyttingen 1999 ble Mahmood kåret til årets reporter i England, etter å ha avslørt Newcastle-sjefene Freddie Shephert og Douglas Hall slenge dritt om fansen og kalle de lokale kvinnene for «bikkjer» - på et bordell i Marbella.

Han avslørte at Ian Wright var utro, det samme med John Barnes - to ganger. Fashanu tilbød seg også å fikse kamper for Mahmood.

- Der det var urettferdighet, var News of the World og avslørte det og stoppet det, skriver Mahmood.

Mahmood hevder han aldri kjente til noe om avlytting før de første arrestasjonene i 2006, men skriver at han følte at han burde ha visst noe som avisas redaktør for gravende journalistikk.

I dagens lederartikkel erkjenner avisa at man gikk for langt.

«Telefoner ble avlyttet, og for det er vi virkelig leie oss for. Det er ingen rettferdiggjørelse av disse ugjerningene, og ingen rettferdiggjørelse av den smerten dette har forårsaket for ofrene.»

- Kjeltringene vil sove bedre News of the Worlds politiske redaktør, David Wooding, skriver i en kommentar i The Observer i dag at nedleggelsen er en bra ting for kjeltringene.

- «It was a good day for the bad guys», skriver Wooding.

- Skurker, pedofile og korrupte politikere vil ha muligheten til å sove bedre nå som verdens beste graveavis er borte. Gårsdagen var en trist dag preget av mye mimring da vi satte sammen den aller siste versjonen av News of the World, skriver han videre.

- Det er kvalmende å tenke på at aktivitetene til privatetterforskere betalt av tidligere ansatte for fem år siden ikke bare svertet det gode navnet, men til slutt drev den til en ende.

- Søndager vil aldri bli de samme igjen. Tapet av News of the World er som oppløsningen av The Beatles, skriver Wooding i The Observer.

TAKK OG FARVEL: En kunde kjøper den aller siste utgaven av News of the World, som har tittelen Thank you & Goodbye - Takk og farvel. Foto: AP/Sang Tan/Scanpix
TAKK OG FARVEL: En kunde kjøper den aller siste utgaven av News of the World, som har tittelen Thank you & Goodbye - Takk og farvel. Foto: AP/Sang Tan/Scanpix Vis mer