Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Talentutvikling

Vi har rett og slett for dårlige topptrenere og ledere

Vi har en ganske god base i ungdomslandslagene som topptrenerne skal ta over. Det er da det skjærer seg.

IKKE GODE NOK: - Vi har rett og slett for dårlige topptrenere og ledere, skriver Tommy Hansen. På bildet fortviler tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo  under VM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia i november. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
IKKE GODE NOK: - Vi har rett og slett for dårlige topptrenere og ledere, skriver Tommy Hansen. På bildet fortviler tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo  under VM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia i november. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
KRITISK TIL TOPPTRENERNE: Tommy Hansen.
KRITISK TIL TOPPTRENERNE: Tommy Hansen. Vis mer

Nærmest daglig leser jeg om barnefotballens misere, akkurat som om det er barnefotballen sin skyld at vi taper mot Aserbajdsjan. De fleste som ytrer seg, det være seg sportssjefer, topptrenere, tv-eksperter og sofaslitere, har faktisk ingen empiri å vise til når man krever tabeller og mer topping av lag. Det eneste man kan vise til er at trening hjelper. Og trenere som har god faglig og pedagogisk forankring er en klar fordel.

I ungdomsfotballen følger vi stort sett våre motstandere internasjonalt. Vi er i hvert fall mye nærmere toppen der. U-landslagene gjør det ganske bra. Også jeg etterspør noe her, men la det ligge. Det ligger en ganske god base som topptrenerne skal ta over. Det er da det skjærer seg. Vi har rett og slett for dårlige topptrenere og ledere.

Det er en anekdotisk påstand fra min side, som alt annet som slenges rundt seg av påstander i fotballdebatten. Det føles og påstås. Av meningsbærere. Som undergraver idretten vår.

Det trenes som aldri før. Vi har fått det vi har bestilt; midtbanespillere. Lette, tekniske. Når skal topptrenerne og lederne se seg i speilet å spørre hvordan man styrer?

Gir lederne trenerne tid? Kan treneren nok fag? Kan treneren nok om hvordan ungdommer utvikler seg; kroppslig, følelsesmessig, psykologisk? Har treneren nok menneskelig kunnskap? Eller er han ansatt fordi han en gang var flink til å sparke ball, og med den bakgrunnen skal styre millioner av kroner og en stor organisasjon?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media