Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi har sett at reklamen virker med tobakk og alkohol - nå er det cannabis som står for tur

Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorgan ser problematisk på produktplassering av cannabis og hasj.

BEKYMRET: Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis, Mina Gerhardsen, ser problematisk på produktplassering av rusmidlene cannabis og hasj i tv- og filmbransjen. Foto: Actis
BEKYMRET: Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis, Mina Gerhardsen, ser problematisk på produktplassering av rusmidlene cannabis og hasj i tv- og filmbransjen. Foto: Actis Vis mer

(Dagbladet): Generalsekretær i Rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis, Mina Gerhardsen, er bekymra over økende bruk av rusmidlene cannabis og hasj i den amerikanske tv- og filmindustrien.

Til P2-programmet «Kulturnytt» gir Gerhardsen uttrykk for hvordan «utviklingen peker i feil retning» og at «skadevirkninger altfor sjeldent kommer med.»

NRK skriver om amerikanske Cheryl Shuman, en mektig aktør i legaliseringsbevegelsen, som nylig fortalte til Sveriges Radio om hvordan hun produktplasserer marihuana i amerikansk film. For å ufarliggjøre stoffet er det nødvendig å sikte inn mot en mest mulig hverdagslig setting, sier hun.

Lobbyisten selv kaller det «et gullrush».

- Vi vet jo at reklame virker «That 70's show», «Weeds» og «Parenthood» er eksempler på tv-serier som ofte viser bruk av marihuana og hasj.

Gerhardsen mener bransjen er kynisk.

- Vi vet jo at reklamen virker. Det har vi sett med tobakk og alkohol, nå er det altså cannabis som står for tur. Det er selvfølgelig bekymringsfullt, sier hun til «Kulturnytt».

Til Dagbladet utdyper hun:

- Vi vet at bruken av hasj og cannabis er høy i USA, og i filmer og tv-serier normaliseres dette stadig oftere.

- De negative framstillingene derimot, som panikkangst og pskykiske problemer, kommer sjeldnere fram. Det er en uheldig utvikling, sier Gerhardsen.

- Sukker er farligere Professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen, tror ikke produktplasseringa vil ha like stor betydning i Norge.

- Vi er vant til å se det i amerikanske serier og filmer, og har sett det i mange år, sa han til «Kulturnytt», og fortsatte:

- I USA er tross alt sukker ansett som farligere enn cannabis.

Gerhardsen er delvis enig.

- Cannabis-forbruket i Norge er forholdsvis lavt, men amerikanernes lobbyisme har definitivt en påvirkningskraft, sier hun.