Vi har sett «Inglourious Basterds»

Her er det du trenger å vite om den.

CANNES-YNDLINGER: Brad Pitt (til venstre) og Quentin Tarantino har vært i Cannes flere ganger de siste årene. På forhånd har det vært knyttet enorme forventninger til «Inglourious Basterds». FOTO: SCANPIX/AFP
CANNES-YNDLINGER: Brad Pitt (til venstre) og Quentin Tarantino har vært i Cannes flere ganger de siste årene. På forhånd har det vært knyttet enorme forventninger til «Inglourious Basterds». FOTO: SCANPIX/AFPVis mer

||| NB! Denne artikkelen inneholder noen få spoilere. Om du ikke vil vite noe om filmen før du får se den på kino, bør du trykke på tilbake-knappen.

CANNES (Dagbladet.no): Like etter klokken 08 i morges startet verdens første offentlige visning av «Inglourious Basterds», den nye filmen til Quentin Tarantino, i Cannes. Dagbladet.no var til stede.

Pressekonferansen til mesterregissøren er også unnagjort, og de første reaksjonene har strømmet inn både på Twitter, blogger og andre nettmedier.

Her er noen ting du bør vite om filmen, som får norgespremiere i august.

• Filmen inneholder to parallelle historier: Én der en gruppe jødisk-amerikanske soldater dreper nazister for fote i Frankrike, og skal igangsette en aksjon for å utslette lederne av det tredje riket, inkludert Hitler selv. I den andre historien planlegger en jødisk kvinne hevn over nazistene som var ansvarlige for utslettelsen av hennes familie.

• «Inglourious Basterds» fikk brukbar applaus etter visningen, og latteren satt løst på enkelte scener. Den generelle holdningen til mange kritikere virker imidlertid å være mild skuffelse. Denne føles nok ikke like viktig som flere av Tarantinos tidligere filmer, men kanskje mer som et hvileskjær i likhet med «Death Proof».

Filmskaperen selv føler det imidlertid ikke slik, og mener dette kan være hans magnum opus med formlikhet med «Pulp Fiction».

• Store deler av dialogen foregår på fransk og tysk. Særlig den tyske skuespilleren Christoph Waltz får mange godord i Cannes for sitt portrett av det sprøyte gale, beregnende og milde nazigeniet Hans Landa.

Tarantino vurderte lenge å droppe filmen fordi han ikke hadde funnet noen som var perfekt til å spille Landa, fortalte han under pressekonferansen.

Også Melanie Laurent - som fysisk har en viss likhet med Tarantinos muse Uma Thurman - har fått skryt.

• Mye har vært skrevet om mengden vold, blod og gørr i årets Cannes-program, men «Inglourious Basterds» når ikke von Triers «Antichrist» til knærne engang i så henseende. Heldigvis. Mange blant publikum så bort da nazistene ble skalpert, og det var et par andre ekle scener, men denne filmen kommer ikke til å bli kontroversiell på grunn av voldsbruken.

• Quentin Tarantino kommer aldri til å forklare hvorfor det er to skrivefeil i tittelen på filmen.

- Det blir som om Basquiat måtte fortelle hvorfor han lagde noen av sine bilder. Magien ville ha forsvunnet, sa Tarantino.

• Filmen varte i to timer og 40 minutter, men det kommer neppe versjonen som du får se på kino. Hollywood Reporter skriver at Tarantino trolig blir tvunget til å klippe den ned noe av hensyn til distributørene.

• Som alltid med Tarantino er det en rekke filmatiske referanser. En eksplosiv sluttscene er en metafor for filmens kraft, forklarte regissøren under pressekonferansen. Tanken var å vise hvordan filmen kunne ha kraft nok til å velte det tredje riket.

Særlig er det mye western i «Inglourious Basterds», samt hint og vink til kunstfilm og auteurer som Godard.

• Tarantino ville imidlertid ikke gå med på å kalle den en jødisk hevnfilm på pressekonferansen.

Den beskrivelsen kunne imidlertid skuespiller Eli Roth gå god for.

- Som jøde selv er dette noe jeg har drømt om siden jeg var lite barn, sa han.

Dagbladet.no presenterer kl. 20.00 i kveld et nytt eksklusivt klipp fra filmen, med en liten introduksjon fra Tarantino selv.