FENGENDE TEORIER: Én million mennesker besøker Stonehenge hvert år - en av dem som har sett steinformasjonene med egne øyne er president Barack Obama. Foto: AP Photo/Charles Dharapak
FENGENDE TEORIER: Én million mennesker besøker Stonehenge hvert år - en av dem som har sett steinformasjonene med egne øyne er president Barack Obama. Foto: AP Photo/Charles DharapakVis mer

- Vi har sett på Stonehenge på gal måte

Ekspert med ny teori om steinformasjonen.

(Dagbladet): Stonehenge har vært gjenstand for spekulasjoner i generasjoner. Hva ble steinformasjonene brukt til? Hvem satt dem der? Hvorfor det sirkulære mønsteret?

Kunstkritiker Julian Spalding kommer en ny teori til avisa The Guardian. Spalding tror Stonehenge slik vi kjenner det idag er grunnmuren til det som var et stort alter. 

Snur opp ned på historien - Alle gjetninger til nå kan være feil. Vi har sett på Stonehenge på gal måte, fra jorda [...]. Vi har ikke tenkt på hva de som bygget den tenkte på, sier han til avisa og mener fugleperspektiv gir mer mening. 

Spaldings argument er at en rekke forhistoriske monumenter er bygget «på stylter», slik han mener Stonehenge er. Steinene vi ser idag er altså bare grunnmuren til det som har vært et grandiost alter for gudedyrkelse, ifølge Spalding.

Teoriene rundt Stonehenge har vært mange. Arkeologer har hevdet at monumentet var endereisen på et storslått begravelsesrituale, mens anstronomer har foreslått steinformasjonen som et redskap til å forutse sol- og måneformørkelser. 

Helbredelseskraft De siste årene har forskere også lansert teorien om Stonehenge som «et forhistoriske Lourdes», et sted hvor man tok med syke for å helbrede dem. Svaret på Stonehenge-gåten er med andre ord langt unna. 

- I gamle tider ville ingen spirituelle seremonier ha blitt gjennomført på bakkenivå. Faraoene og keiseren av Kina ble alltid båret rundt, slik paven også ble. Føttene til hellige personer skulle ikke berøre bakken, sier Spalding. 

Stonehenge er antageligvis reist en gang mellom år 2500 fvt. og år 2000 fvt., altså er steinsetting et sted mellom 4000 og 4500 år gamle.

Stonehenge består av steiner i to store sirkler. Den ytre sirkelen er 30 meter i diameter og består av omtrent 5 meter høye steiner. På disse hviler en rad lange, horisontale steiner. Den indre kretsen er åpen mot nordøst og består av fem par steiner.

Et mysterium Steinene stammer fra Wales, og det framstår som et mysterium hvordan de massive blokkene har funnet veien til et område sør-vest i England. 

- Lignende monumenter fra eldre tider antyder at de som bygget Stonehenge aldri ville ha gjennomført seremonier på bakken. Det ville ha vært utrolig fornærmende mot det gudelige, for det ville vært å trekke dem ned fra himmelen, sier Spalding videre. 

Arkeolog Aubrey Burl gir ifølge The Guardian ham støtte.

- Det kan være noe i dette. Det er en mulighet, selvsagt. Alt nytt og nevneverdig med Stonehenge er verdt å se nærmere på, sier 88-åringen. 

Mer enn 1 million mennesker besøker Stonehenge årlig, som kom på UNESCOs verdensarvliste i 1986.