- Vi har stått og klemma hverandre og vekket alle på hotellet med jubelrop

«Kon-Tiki»-regissørene fulgte Oscar-nominasjonen fra et hotellrom i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag, noen minutter over 14.30 norsk tid, ble det klart at «Kon-Tiki» er nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Filmen var den siste av de fem nominerte som ble lest opp av Emma Stone og Seth MacFarlane i Los Angeles.

Ikke langt unna satt filmens regissører Joachim Rønning og Espen Sandberg på et hotellrom og fulgte med på TV.

- Nå har vi stått og klemt hverandre og konene våre, og vekket alle på hotellet med jubelrop. Akkurat nå er vi fantastisk stolte og lykkelige over å få bli en del av filmhistorien på denne måten, sier Espen Sandberg på telefon til Dagbladet umiddelbart etter at nominasjonen ble offentliggjort.

Drøm - Dette er noe jeg og Joachim har drømt om helt siden vi var barn og begynte å lage film, sier regissøren.

Han har «overhodet ikke» begynt å tenke på noen takketale til prisutdelingen i filmbyen 24. februar.

Flere av filmene som ble nominert i kategorien, var i likhet med den norske filmen ikke regnet som store forhåndsfavoritter til en nominasjon. Både den kanadiske og chilenske filmen må sies å være outsidere.

Samtidig glimret en film mange regnet som soleklar kandidat, den franske megasuksessen «De Urørlige», med sitt fravær.
 
- Når de ikke leste opp den, var jeg helt sikker på at løpet var kjørt. Men dette viser bare hvor uforutsigbar prosessen er, og hvor små marginer det dreier seg om, sier Espen Sandberg.

Drahjelp - Kon-Tiki har premiere i USA to dager før Oscar-utdelingen. Hva betyr nominasjonen for dens muligheter på det amerikanske markedet?

- Sammen med nominasjonen til Golden Globe betyr dette at filmen har fått de beste mulighetene på det amerikanske markedet noen film kan få. Golden Globe og Oscar er de to store filmfestene på amerikansk TV. «Kon-Tiki» får med dette en drahjelp vi bare kunne drømme om, sier Sandberg.

I alt 71 filmer var meldt på til årets Oscar for beste fremmedspråklige film. Før jul ble feltet snevret inn til ni filmer. I dag gjenstår «Kon-Tiki», «Amour» (Østerrike), «No» (Chile), «War Witch» (Canada) og «A Royal Affair» (Danmark) som de nominerte.

Ingen norsk film har vært nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film siden «Elling» i 2001.

<strong>NOMINERT TIL OSCAR:</strong> Joachim Rønning og Espen Sandberg regisserte «Kon-Tiki». Her fra filmens norske premiere i Haugesund i sommer.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
NOMINERT TIL OSCAR: Joachim Rønning og Espen Sandberg regisserte «Kon-Tiki». Her fra filmens norske premiere i Haugesund i sommer. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer