LEDER

Reform 97:

Vi har sviktet fem- og seksåringene

Seksårsreformen ble ikke slik den skulle bli. I møter de yngste barna en hverdag som ikke skiller seg nevneverdig fra helt vanlig skole.

Evalueres: Dagbladet støtter en evaluering av seksårsreformen. Foto: Kallestad, Gorm
Evalueres: Dagbladet støtter en evaluering av seksårsreformen. Foto: Kallestad, Gorm Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I over tjue år har vi sviktet fem- og seksåringene i skolen. Da alder for skolestart ble senket i 1997, fra sju til seks år, ble barna lovet en hverdag med lek og hygge. Det skulle være en myk overgang til skolebenken et år seinere. Førsteklasse skulle være et sted med små elevgrupper og store lærerressurser. Pedagogikken skulle ligge nærmere barnehagen enn skolen.

Slik ble det ikke. Fem- og seksåringer møter i dag i klasserom som ikke skiller seg nevneverdig fra en helt vanlig skolehverdag. Det er et grovt løftebrudd. Reformen var ikke ment å parkere barn ved skolepulten et år tidligere enn før.

Det er nesten utrolig at det gikk som det gikk. Fra alle politiske hold ble det tross alt lovet det motsatte. Samtlige kunnskapsministre post Reform 97 fortjener derfor smekk på lanken. De har enten sovet på vakt eller bevisst unnlatt å gjøre noe med utviklinga. Dersom skolepolitikere i framtida skal få smykke seg med store ord og rause løfter, må serviliteten i etterkant byttes ut med handlekraft og prioriteringsvilje. Reformivrige politikere uten gjennomføringsevne har verken skolen eller samfunnet behov for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer