Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vi har synthet Stortinget

En ny verden av bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva om vi la sammen alle verdens bilder til et tredimensjonalt puslespill? Det var nettopp dette Microsoft labs hadde i tankene i 2006, da de først lanserte Photosynth-konseptet.

Et program som analyserer alle bildene den får servert, og plasserer dem riktig i forhold til hverandre.

På den måten kan man i prinsippet navigere rundt i tredimensjonale motiver over hele verden.

Nå er programmet lansert for alle, og Dagbladet.no har testet det.

Ikke kule nok
At det er Microsoft som har tenkt ut dette programmet, bør også forklare hvorfor du blir bedt om å laste ned plugins for å få opp montasjen vår øverst i denne artikkelen.

Eller kanskje ble du bare forklart at «vi er dessverre ikke kule nok til å kjøre på ditt operativsystem», ettersom det bare virker i Windows.

Det er også en viss risiko for at hele greia stopper opp, på grunn av for mye trafikk til tjenesten hos Microsoft.

Ikke særlig elegant, og vi må nesten beklage til dem som ikke får se dette.

Microsoft har i hvert fall lovet støtte for flere operativsystemer etter hvert, og Mac-brukere kan teste programmet via Boot Camp eller siste betaversjon av Fusion.

Så til vår lille test.

Jeg begynte offensivt. 850 bilder av Oslo ble stappet inn i Photosynth, alle tatt mer eller mindre systematisk fra sjøsiden.

Noen bilder fra en tidligere helikoptertur, noen fra et skip i Oslofjorden og noen tatt med mobilkamera.

Meldingen om at dette kanskje var i meste laget ble glatt ignorert, kanskje det funket likevel?

Og jeg lot skjegget gro.

Sliter litt


Etter et døgn uten resultat ble taktikken endret. Kraftigere datamaskin, stadig færre bilder.
Programmet stoppet opp hver gang, og mangelen på en fornuftig framdriftsindikator gjorde at vi aldri var helt sikre på om ting fortsatt ble gjort.

Men til slutt satt det.

På en kraftig Mac Pro (med Windows, altså) fikk vi etter få minutter 196 bilder av Oslo til å feste seg til den samme montasjen. 99% synth får vi beskjed om, og det er bra.

Bildet blir et slags lappeverk av Oslo, sett fra lufta.

Jeg er greit fornøyd, men ikke helt blåst av stolen.

Nytt forsøk. Jeg tok med kameraet og gikk rundt hele Stortinget, med en ekstra runde rundt Eidvolls plass.

Lastet opp og ventet spent.

Og jaggu: Photosynth klarte å bruke samtlige av de 374 bildene, og denne gangen ble den tredimensjonale effekten langt mer tydelig enn på avstandsbildene fra lufta. Resultatet kan du med nevnte plugins og operativsystem se øverst i denne artikkelen, eller på Photosynth.com.


I løpet av de siste dagene har flere nordmenn funnet fram kameraet sitt og synthet i vei. Bergen er der, Frognerparken, Stavanger og mye mer.

Noen har til og med pyntet på boligannonsen sin ved å synthe soverommet. Microsoft har opplevd en enorm respons, og har tatt ned tjenesten flere ganger på grunn av formidable trafikkmengder. Dette har slått an blant lekne fotografer over hele verden.

Her er flere godbiter:
New York Malta Taj Mahal Smith Tower

Personlig synes jeg det er ganske knotete å navigere i de fleste av bildene, og 3D-effekten er sjeldent noe å leve seg særlig inn i.

Det blir rett og slett for kaotisk og hakkete. Stadig venting på treige servere trekker også ned på inntrykket.

Likevel: Iblant er det riktig så stilig å navigere seg rundt i hundrevis av motiver. Det er tross alt helt ny måte å utforske bilder og landskaper på.

Først og fremst framstår Photosynth nettopp som en morsom tjeneste der man kan leke med bildene sine. Men står det i stil med den store visjonen om å samle alle verdens bilder?

Neste steg


Når dette steget først er tatt, finnes det mange logiske skritt videre. Systemet vil takle stadig flere bilder, og etter hvert kanskje alle den får tilgang til. Det samme kan sikkert gjøres med video, samtidig som ting faktisk skjer.

En dag kan vi kanskje koble sammen alle overvåkningskameraene på Karl Johan i Oslo, og rett og slett vandre i et virtuelt Oslo-landskap?

Og slik kunne man fortsette.

At Photosynth foreløpig sliter med å pusle sammen 400 bilder, lover kanskje ikke godt for verdens største puslespill. Jeg hadde også håpet at systemet kunne gjenkjenne mange flere bilder i forhold til hverandre.

Bilder fra lufta klarte aldri å synthe med bilder på bakken.

Men dette programmet er et skritt videre i utviklinga, og flere vil komme. Positivt er det også at Microsoft er relativt lekne og åpne rundt dette prosjektet.

Utviklerne har en egen blogg, og alle synthene kan deles, kommenteres og publiseres på andre nettsteder - som her på Dagbladet.no. Den observante leser har dessuten registrert at vi allerede har verbet begrepet «å synthe».

Prøv selv
Du kan selv prøve Photosynth nå, ved å laste opp dine egne bilder. Photosynth har laget en egen guide i PDF-format, som jeg anbefaler å lese før du begynner å ta bilder.

Det kan spare mye tid og gi bedre resultater. En kraftig PC er også kjekt å ha, men for enkle montasjer skal en normalt rask maskin duge.

Programmet bruker maskinens egen datakraft til å lage bildene, før den laster opp resultatet til nettsidene. Derfor har du nytte av mye RAM, godt skjermkort og en rask prosessor.

Deretter er det bare å knipse!

I motsetning til hva undertegnede gjorde, er det nok lurt å begynne i det små. Ta f.eks 20 bilder av rommet du er i, og legg det ut.

Bloggen har noen tips om dette. Derfra kan du avansere til mer komplekse bilder.

Lar du deg imponere av Photosynth og dens muligheter? Har du laget din egen synth? Fortell om det i kommentarfeltet under.

image: Vi har synthet Stortinget

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!