DOM I DAG: Gründerne  Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg  tegnet sammen med forsvarer Peter Althini under rettssakens første dag. 
Tegning: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX
DOM I DAG: Gründerne Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg tegnet sammen med forsvarer Peter Althini under rettssakens første dag. Tegning: Lotta Jarlsdotter / SCANPIXVis mer

- Vi har tapt saken

Pirate Bay-Peter innrømmer nederlag.

(Dagbladet.no): Dommen er ikke ventet før kl. 11, men The Pirate Bay-bakmennene er nå sikre på å bli dømt.

På Twitter skriver Peter Sunde - en av de tiltalte - at de har tapt saken.

- Ifølge lekkasjer fra retten tapte vi. Fikk nyheten i går. Troverdig kilde, skriver han.

Tror ikke på lekkasjen
Monique Wadsted, advokaten som representerer den amerikanske filmindustrien, sier hun ikke stoler på Peter Sundes twitter-melding.

- Nei, lekkasjer fra retten forekommer svært sjelden. Jeg har overhodet ikke hørt noe om hva som blir konklusjonen i denne saken. Advokatene må vente til kl. 11.00, som alle andre, sier Wadsted til Dagbladet.no. 

De tiltalte har uansett varslet at de vil anke saken. Peter Sunde skriver på Twitter at han ikke tar dommen særlig alvorlig:

- Slapp av, ingenting vil skje på The Pirate Bay - hverken for oss personlig eller fildeling generelt. Dette er bare et teater for media, skriver Sunde.

Hverken aktor Håkan Roswall eller Antipiratbyrån har foreløpig villet kommentere saken overfor Dagbladet.no.

- Du får ringe meg til neste uke, så skal jeg se om jeg har tid da, sier Roswall.

- Skandale nummer 3483948394 når det gjelder rettighetene til folka bak TPB? :_), skriver Sunde på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Pirate Bay har vært åsted for mange lekkasjer på filmer før offisiell utgivelsesdato. At også dommen lekker ser Sunde ironien i:

- Egentlig er det litt morsomt. Det pleide bare å være filmer, men nå er også domfellelser ute før utgivelsen.

- Tjente millioner
Aktoratet argumenterte i retten for at de tre bakmennene, og mangemillionær og investor Carl Lundstrøm, hadde tjent drøyt 10 millioner kroner netto gjennom gjentatte brudd på opphavsretten.

Inntektene skal stort sett ha kommet fra reklameinntekter på siden.

Aktor Håkan Roswall krevde ett års fengsel for de tiltalte. Han beskrev virksomheten som velorgansert, og mente de tiltalte må holdes solidarisk ansvarlige. Spesifikt dreier tiltalen seg om 20 låter, ni filmer og fire dataspill, men Roswall understreket i retten at gjentatte lovbrudd skjer via The Pirate Bay hver dag.

I tillegg la underholdningsbransjen inn flere private erstatningssøksmål på til sammen 117 millioner kroner.

Plate- og filmindustrien fortalte i retten hvordan de har lidd store økonomiske tap de seineste årene på grunn av The Pirate Bays virksomhet.

- Lovbryterne er brukerne
Forsvaret hevdet derimot at inntektene på siden dreide seg om småtterier med tanke på store utgifter til båndbredde og serverplass. Det ble hevdet at de tiltalte kun er interessert i teknologien, og at eventuelle lovbrudd begås av brukerne på siden som deler opphavsrettsbeskyttet materiale.

Det ble også stilt spørsmål om de økonomiske tapene ved denne virksomheten er så omfattende som det bransjen hevder.

Dessuten ble det hevdet at at aktoratets argumentasjon bygget på mangelfull teknologisk innsikt.