Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Vi har testet: Hva virker best - tankesmier eller LSD?

Tankesmiene popper opp som paddehatter i Norge. Men er de det du utgir seg for å være?

DEBATT: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen under en debatt i regi av tankesmien Agenda. Debattleder Irene Halvorsen, sjefredaktør i Dagsavisen. Ingen var dessverre påvirket av LSD under denne seansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
DEBATT: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen under en debatt i regi av tankesmien Agenda. Debattleder Irene Halvorsen, sjefredaktør i Dagsavisen. Ingen var dessverre påvirket av LSD under denne seansen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2018 er det lett å glemme at en smie en gang var noe helt fantastisk. Våre forfedre tok jernet man fant i naturen, utsatte det for enorm varme, deretter for muskelkraft og tankekraft. Resultatet ble alle tenkelige nyttige og unyttige gjenstander. En smie var et magisk verksted. Skulle noe tilsvarende gjelde for tanker i 2018 burde vi legge lista rimelig høyt. Helt nye og spennende tanker burde komme ut av slike smier.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Jeg har sett litt nærmere på nettsidene til noen ledende, norske tankesmier for å vurdere hvorvidt de skaper nye tanker, som tankesmier skal gjøre, eller om de i stedet er kommunikasjonssalonger. Med kommunikasjonssalong mener jeg en aktør som formidler tanker som allerede er godt etablert hos andre, og gjør disse tiltalende for omverdenen, ikke ulikt hvordan man føler seg etter et besøk hos frisøren.

For å gjøre undersøkelsen vitenskapelig, bruker jeg tre faste kriterier. Jeg også tatt med et kontroll-case, nemlig det forbudte virkestoffet lysergsyredietylamid (LSD). Ved første øyekast kan dette narkotikumet virke som en usannsynlig tankesmiekandidat, men la oss ikke forhaste oss med å konkludere før forskningen har talt.

Kriterium 1: Tenke nye tanker

Her kommer alle tre tankesmiene dårlig ut. Ingen har en egen fane for nye tanker på nettsiden, men i stedet lenker til arrangementer og publikasjoner. Hovedmisjonen til Agenda synes å være å importere internasjonale debatter om borgerlønn, robotisering og Thomas Piketty til Norge. Civita og Manifest er ikke stort bedre.

LSD stiller derimot i en annen klasse. Nettkilder beskriver stoffet som «svært mentalt krevende» , samt at brukeres tanker påvirkes slik at «ordinære gjenstander og erfaringer inntar en ny framtoning eller mening».

Kriterium 2: Reflektert forhold til sannhet

Ingen får alle tankesmiene bunn-score. Både Civita og Manifest har egne publikasjoner som «forteller sannheten». Civita kaller dette politisk ordbok , og plasserer seg dermed som en konkurrent til Store Norske Leksikon. Manifest går enda lenger og publiserer «Fakta-ark» som med utvalgt statistikk forteller at høyresida juger.

Igjen scorer kontroll-caset høyt. Sannhetsbegrepet er i spill når man tar LSD. Rusen leder brukeren til å «gruble over store, eksistensielle spørsmål», ikke minst under en angstfull bad trip. Som en motvekt til faktaark og politiske ordbøker blir det «vanskelig å finne riktige ord og uttrykk», noe som gjør at man «uttrykker seg med synonymer eller metaforer».

Kriterium 3: Tilstedeværelse på Arendalsuka?

Dette kriteriet er selve lakmus-testen på om man tenker egne tanker eller finpusser andres. Særlig Civita og Agenda bruker summer tilsvarende det filippinske statsbudsjettet på denne aller teiteste av årets 52 uker. Manifest er noe mer moderate og bruker tilsvarende LOs støtte til Arbeiderpartiet under valgkampen i 1981.

LSD bruker derimot 0 kroner på Arendalsuka. Det kan også synes som om Arendalsuka bruker 0 kroner LSD. I følge denne systematiske undersøkelsen må vi konkludere med at Civita, Agenda og Manifest er kommunikasjonssalonger, mens lysergsyredietylamid (LSD) er en tankesmie.

* Etter at denne artikkelen ble publisert, er vi blitt gjort oppmerksomme på at Manifest ikke brukte penger på Arendalsuka. Dermed må konklusjonen bli at Manifest er litt bedre enn de andre. Men LSD er tross alt best.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!