DEBATT

Vi har visst at dyrene lider i ti år

I disse dager skal drøyt 800 000 mink for første gang ut av buret, og rett inn i gasskammeret.

FØLGES OPP?  Vil Venstre, som er mot pelsdyropprett, huske dyrene når de nå skal inn i budsjettforhandlinger? spør Bastholm.   Foto: Berit Roald/Scanpix
FØLGES OPP? Vil Venstre, som er mot pelsdyropprett, huske dyrene når de nå skal inn i budsjettforhandlinger? spør Bastholm. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det stunder mot «pelsing» for rev og mink på norske pelsdyrfarmer. Det betyr at drøyt 200 000 rev kan vente seg en strømkabel i rumpa og en i munnen. 800 000 mink skal nå for første gang ta turen ut av buret, direkte til gasskammeret.

Mandag denne uka kom nyheten om at Mattilsynet nok en gang har funnet avvik fra pelsdyrforskriften eller dyrevelferdsloven på 40 prosent av de nær 150 gårdene de har inspisert i år. I Norge har vi rundt 300 pelsfarmer til sammen.

Det er trist at SV og Arbeiderpartiet, som ønsker nedleggelse av den subsidierte pelsnæringen, ikke kjempet gjennom dette mot Senterpartiet mens de satt i regjering. I stedet satte de på tampen av perioden ned et utvalg som skulle «bidra til forutsigbarhet om framtidige rammevilkår for pelsdyrnæringa». I disse dager skriver pelsutvalget på sluttrapporten.

Å sette ned et utvalg er den beste måten å stilne en prinsipiell, politisk debatt på. I stedet for konkret handling fikk vi ett og et halvt år med en utnulling av pelsdebatten. Utvalget var dessuten unødvendig.

Pelsdyras lidelser har i over ti år har vært gjennomdiskutert. Det foreligger allerede store mengder dokumentasjon både fra Norge og utlandet. Blant annet vet vi at det ikke finnes faglig grunnlag for å hevde at norske rev og mink har det bedre enn pelsdyr i andre land. Landets høyeste faginstans på området, Veterinærinstituttet, har for lenge siden konkludert med at vårt pelsdyrhold må avvikles fordi det er uforenelig med god dyrevelferd og med dyrevelferdsloven, som Stortinget vedtok i 2009.

Og hvor uavhengig er pelsutvalget? Her sitter oppdragsforskere for pelsindustrien, men ingen representanter for dyrene. Den ene forskeren som har blitt invitert til å foredra om pelsdyras behov, mottar sin lønn fra Norsk Pelsdyralslag - pelsdyroppdretternes egen næringsorganisasjon.

Pelsdyroppdrett koker ned til en moralsk og prinsipiell avveining: I hvilken grad aksepterer vi dyrs lidelse, satt opp mot sysselsetting og profitt? Det er slike vurderinger en velger politikere til å gjøre. Og dommen falt i grunn allerede da dyrevelferdsloven ble vedtatt i Stortinget. Loven blokkerer for alle typer dyrehold som ikke ivaretar dyrenes artsspesifikke og individuelle behov.

Vi i Miljøpartiet De Grønne er skuffet over den politiske unnfallenheten overfor pelsdyra. Vil Venstre, som er mot pelsdyroppdrett, huske dyrene når de nå skal inn i budsjettforhandlinger? Frp er også mot pelssubsidiene. Vil de sette makt bak programpunktet sitt?

I så fall vil de få flere titalls millioner de kan bruke andre steder. Og vil KrF tørre å ta standpunkt?

I Nederland satt det kristne partiet på vippen i pelssaken. De tvilte seg fram til et nei, og sørget dermed for at Nederland forbød minkoppdrett. Det var ikke ny informasjon eller nye faglige råd som avgjorde saken, men representantenes moralske kompass.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer